Escoltar

Fibromiàlgia: quan el dolor afecta les emocions

La tesi doctoral de Francisca Rosselló Muntaner investiga les respostes emocionals desagradables en pacients amb fibromiàlgia

Quan pensam en el dolor, el primer que ens ve a la ment és que aquest és la conseqüència d'un dany al nostre cos (una ferida, una indigestió, una contractura, etc.). No obstant això, el dolor també té conseqüències emocionals desagradables que es fan més evidents quan el dolor es converteix en crònic. La fibromiàlgia és una síndrome de dolor crònic en què els aspectes emocionals són molt rellevants, perquè poden ser un factor important en el manteniment del dolor. Així, hi ha un cercle viciós entre les emocions negatives, com l'ansietat o la depressió, i el nivell de dolor. Com més dolor senten els malalts, més emocions negatives tenen, que al seu torn provoquen més dolor.

Tenint en compte aquesta estreta relació entre el dolor i les emocions negatives, l'objectiu de la tesi doctoral de Francisca Rosselló Muntaner, defensada a la Universitat de les Illes Balears, va ser estudiar diferents índexs fisiològics relacionats amb aquestes respostes emocionals desagradables en pacients amb fibromiàlgia. La tesi l'han dirigida els doctors Pedro Montoya, del Departament de Psicologia de la UIB, i Miguel Ángel Muñoz, de la Universitat de Granada.

El primer resultat rellevant de la recerca va ser que les pacients amb fibromiàlgia presentaven peculiaritats en la resposta del sistema nerviós autònom, i que aquestes eren més importants que en altres pacients amb un altre tipus de dolor crònic. A més, les pacients amb fibromiàlgia presentaren diferents alteracions al sistema nerviós autònom i central quan els presentaven estímuls emocionals. Malgrat l'estabilitat de les alteracions, les pacients amb fibromiàlgia milloraven l'estat d'ànim, reduïen el nivell d'interferència provocat pel dolor i milloraven la seva resposta autonòmica després d'una intervenció cognitivoconductual. D'aquesta manera, encara que les pacients amb fibromiàlgia presentin alteracions en les respostes fisiològiques relacionades amb les emocions negatives, a través d'una intervenció psicològica pot millorar-se tant l'estat afectiu com aquestes alteracions fisiològiques.

Fitxa de la tesi doctoral

  • Títol: Modulación del sistema defensivo en pacientes con fibromialgia
  • Autor: Francisca V. Rosselló Muntaner
  • Programa de doctorat: Neurociències
  • Departament: Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut
  • Directors: Pedro J. Montoya Jiménez i Miguel Ángel Muñoz García

Data de publicació: 03/08/2016