Escoltar

Es constitueix a la UIB el grup de treball de cooperació al desenvolupament del G9 d'Universitats

Vol ser una eina que contribueixi a l'enfortiment de les capacitats institucionals de les universitats de països en vies de desenvolupament  i que sigui un motor d'activitats de conscienciació i sensibilització sobre cooperació universitària al desenvolupament a les comunitats autònomes on s'ubiquen les universitats del G9

Els responsables de la política de Cooperació Universitària del Grup 9 d'Universitats (G9) han constituït aquesta setmana a la Universitat de les Illes Balears (UIB) el grup de treball encarregat de donar continuïtat i impulsar el treball en xarxa del G9 amb països en vies de desenvolupament.

El Grup 9, en el marc del seu compromís ferm d'impulsar la cooperació universitària al desenvolupament, va subscriure l'any 2010 un conveni de col·laboració amb les universitats de Hawassa (Etiòpia), Moi (Kenya), Muhimbili (Tanzània) i Makerere (Uganda).

Amb la constitució del grup de treball de Cooperació al Desenvolupament, el G9 advoca per facilitar la cooperació entre les institucions signants en els camps de la formació, l'intercanvi de coneixement i de capacitació dels recursos humans, la transferència tecnològica adaptada a les condicions locals, la investigació aplicada, la sensibilització i l'enfortiment institucional.

En el transcurs de la trobada al campus de la UIB, el grup de treball ha conegut de primera mà els avenços produïts després del Seminari Internacional que va tenir lloc l'any passat a Hawassa (Etiòpia) entre les universitats del G9 i les africanes signants del conveni. Entre els avenços més destacats figura l'intercanvi de bones pràctiques per a la promoció de la salut i dels drets sexuals i reproductius, la identificació de sinergies de treball entre les universitats participants i l'elaboració de materials audiovisuals que generaran un valor afegit a la tasca que ja desenvolupen les diferents universitats implicades en les àrees de salut sexual i reproductiva.

Reptes de futur

A partir d'ara, el grup de treball s'ha marcat com a objectiu prioritari treballar en el disseny d'un màster que permeti l'especialització i la capacitació investigadora de les escoles d'Infermeria de Hawassa (Etiòpia), Moi (Kenya), Muhimbili (Tanzània) i Makerere (Uganda)

El grup de treball, presidit per la vicerectora d'Internacionalització i Cooperació de la UIB, doctora Catalina N. Juaneda, i que dependrà jeràrquicament de la Comissió Sectorial de Relacions Internacionals del G9, consensuarà en els pròxims mesos la proposta sobre el màster amb les universitats d'Etiòpia, Kenya, Tanzània i Uganda.

Els membres del G9 consideren que el grup de treball recentment constituït ha de contribuir de manera eficaç i positiva a l'enfortiment de les capacitats institucionals de les universitats de països en vies de desenvolupament perquè puguin complir les seves tasques de formació, recerca i educació. Així mateix, el grup pretén ser un motor d'activitats de conscienciació i sensibilització sobre cooperació universitària al desenvolupament en el marc de les comunitats autònomes en les quals s'ubiquen les universitats del G9.

El Grup 9 d'Universitats és una associació sense ànim de lucre formada per les universitats públiques que són úniques en les seves respectives comunitats autònomes: universitats de Cantàbria, de Castella-la Manxa, d'Extremadura, de les Illes Balears, de La Rioja, d'Oviedo, del País Basc, Pública de Navarra i de Saragossa.

Data de publicació: 15/03/2012