Escoltar

Els suplements nutricionals no prevenen la depressió: els resultats del projecte MoodFood, publicats a la revista JAMA

La UIB ha liderat l’assaig clínic de més envergadura sobre els efectes que tenen diferents estratègies nutricionals en la prevenció del trastorn depressiu major 

La ingesta diària de suplements nutricionals no prevé la depressió. Aquesta és la conclusió principal de l'assaig clínic de prevenció MoodFood, l'assaig clínic aleatoritzat de més abast que s'ha fet mai al món fins ara sobre els efectes que poden tenir diferents estratègies nutricionals en la prevenció del trastorn depressiu major (TDM). Els resultats s'acaben de publicar a la revista JAMA: The Journal of the American Medical Association, una de les tres més prestigioses i de més impacte en el camp de les ciències de la salut, juntament amb New England Journal of Medicine i The Lancet.

L'assaig ha estat liderat des de la Universitat de les Illes Balears i forma part d'un projecte dut a terme per un consorci europeu format per tretze grups de recerca de vuit països. Els doctors Miquel Roca, Margalida Gili, Miquel Tortella, Mauro García Toro, M. Ángeles Pérez-Ara, Adoración Castro i Jordi Llabrés (psiquiatres i psicòlegs) són els investigadors que formen part del consorci que ha aportat la UIB.

A l'estudi hi varen participar més de mil voluntaris amb sobrepès o obesitat, als quals varen detectar risc de patir depressió, però que no en patien en el moment de ser inclosos en l'estudi. Els participants pertanyien a quatre països europeus: Països Baixos, Regne Unit, Alemanya i Espanya. De manera aleatòria, varen assignar als participants la presa de suplements nutricionals que contenien àcid fòlic, vitamina D, zinc, seleni, calci, omega-3 o bé píndoles de placebo. La meitat dels participants, a més, també va rebre una intervenció conductual d'estil de vida adreçada a canviar els comportaments i patrons alimentaris.

«La ingesta diària de suplements nutricionals durant un any no impedeix de manera efectiva l'aparició d'un episodi depressiu major en aquesta mostra. Els complements nutricionals no varen ser millors que el placebo. Les sessions terapèutiques encaminades a introduir canvis vers una conducta alimentària saludable tampoc no varen impedir l'aparició d'un episodi depressiu», han indicat els autors de l'estudi.

La depressió és un trastorn comú

Més de quaranta milions d'europeus experimenten un trastorn depressiu major (TDM). Un de cada deu homes i una de cada cinc dones pateixen depressió clínica almenys una vegada en la vida. La depressió és un dels trastorns més prevalents i incapacitants a la Unió Europea.

Atesa la creixent prevalença de la depressió, de cada vegada hi ha més gent que cerca de manera activa maneres per disminuir el risc de patir-ne mitjançant la modificació de l'estil de vida, però sovint es veuen superades per massa informació confusa i contradictòria. Per ajudar la població europea, el projecte MoodFood ha desenvolupat estratègies nutricionals basades en l'evidència per ajudar a prevenir la depressió.

La prevenció de la depressió a través d'una dieta saludable

L'assaig de prevenció MoodFood ha estat una part crucial del projecte, que ha tingut una durada de cinc anys i que ha investigat la relació entre la nutrició i la depressió. MoodFoodva ser finançat per la Comissió Europea i coordinat per la Universitat Lliure d'Amsterdam. Encara que la teràpia conductual per fomentar un comportament alimentari saludable i millorar la dieta no va ser eficaç per prevenir la depressió en general, els resultats obtinguts sí que indiquen que va ser capaç de prevenir episodis depressius en aquells participants que varen assistir a un nombre determinat de sessions. Els resultats suggereixen que la teràpia conductual que fomenta patrons alimentaris saludables només funciona si els participants assisteixen a un nombre determinat de sessions per millorar la dieta i el comportament alimentari.

«Diversos estudis inclosos i no inclosos en el projecte MoodFood de cinc anys evidencien que seguir un patró de dieta saludable és important per als ciutadans europeus, no solament per a la salut física, sinó que també pot ajudar a prevenir els símptomes depressius», assenyalen els investigadors. Basant-se en una gran quantitat d'estudis i una anàlisi acurada de tots els treballs publicats fins ara, els investigadors han arribat a tres conclusions importants al final del projecte. Primera: un patró de dieta saludable, tipificat per una dieta d'estil mediterrani rica en fruita, verdura, farina no refinada, peix, llegum i oli d'oliva, baix en carn vermella i productes làctics, pot reduir el risc que l’individu presenti símptomes depressius. Segona: en persones amb obesitat, perdre pes pot reduir els símptomes depressius. Tercera: l'evidència actual no dona suport a l'ús de suplements nutricionals per prevenir la depressió.

Eines pràctiques

Aquests resultats recents tenen implicacions importants per a tots els ciutadans europeus. L'equip del MoodFood ha traslladat aquestes troballes a diversos manuals adreçats a la població general, professionals sanitaris (metges d'atenció primària, nutricionistes i psicòlegs), investigadors i responsables polítics. Els ciutadans i els professionals de la salut poden accedir a aquesta informació, i també als resultats obtinguts i conclusions que se’n deriven, a través de la pàgina web del projecte: <www.moodfood-vu.eu>. En concret, aquests materials seran distribuïts als hospitals i centres de salut de les Illes Balears, i inclouran informació per a la població general i per a cadascun dels col·lectius professionals implicats.

El grup de recerca en Trastorns Mentals d'Alta Prevalença (TRAMAP) de la UIB organitzarà els pròxims dies una reunió amb tots els participants voluntaris del projecte per detallar-los els resultats obtinguts i agrair-los la seva col·laboració. 

Notícies relacionades

Data de publicació: 18/03/2019