Escoltar

Els adolescents s'allunyen de la dieta mediterrània

La tesi doctoral de Rosa Llull Vila investiga els hàbits alimentaris de la població de 12 a 17 anys de les Illes Balears 

La tesi doctoral de Rosa Llull Vila, defensada a la Universitat de les Illes Balears, investiga els hàbits alimentaris de la població adolescent de 12 a 17 anys de les Illes Balears. La recerca l’ha dirigida el doctor Josep A. Tur Marí, del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut, i s’ha fet en el marc de l’activitat investigadora del grup de recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu i del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa sobre Fisiologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBERobn).

Els anys 90 els hàbits alimentaris de la població de les Illes Balears eren un bon exemple de dieta mediterrània, un patró alimentari reconegut per la comunitat científica internacional com un dels més saludables i equilibrats del món. Els darrers anys, però, diferents estudis realitzats en població adulta a la nostra comunitat han posat en relleu un progressiu abandonament d’aquest patró d’alimentació, sobretot en les generacions més joves.

L’objectiu de la tesi doctoral de Rosa Llull era conèixer els hàbits alimentaris de la població adolescent de les Illes Balears entre 12 i 17 anys, la qual cosa es va dur a terme a través d’un estudi epidemiològic en el qual varen participar 1.231 adolescents i que serví per definir els patrons alimentaris (l’alimentació), avaluar els riscs nutricionals presents (baixa ingesta de vitamines i minerals), saber quins factors podien influir en el risc nutricional i descriure les diferències de patrons alimentaris en funció del lloc de naixement dels adolescents i de l’illa de residència.

Els resultats d’aquest estudi han posat de manifest que els adolescents de les Illes Balears presenten un baix consum de vegetals, fruita, fruita seca, peix, carn blanca i llegums i un consum alt de carn vermella, embotits, dolços, begudes ensucrades, snacks no saludables, mantega i altres olis diferents de l’oli oliva, pastissos i brioixeria. És per això que els adolescents presenten una baixa ingesta d’hidrats de carboni, fibra i àcids grassos poliinsaturats i un consum excessiu de greixos totals i saturats.

La recerca mostra com els adolescents que consumeixen menys greixos totals i saturats i més fruita i verdura i fibra, tenen una alimentació similar a la recomanada a les piràmides alimentàries i en línia amb la dieta mediterrània.

Per altra banda, els adolescents presenten un elevat risc de dèficit nutricional, ja que la ingesta de vitamines i minerals és molt baixa, sobretot en el cas de la vitamina D, el calci, el iode, la vitamina A i l’àcid fòlic, i es fa més patent entre els 14 i els 15 anys. Aquest elevat risc està associat a no esmorzar, mirar la televisió durant les menjades, fumar, patir sobrepès i obesitat, dedicar moltes hores a activitats sedentàries i tenir un origen no mediterrani. En canvi, són factors protectors viure a Menorca o Eivissa i realitzar quatre o més menjades al dia.

Els adolescents originaris de països mediterranis presenten una alimentació més saludable en general que aquells que provenen de països no mediterranis, encara que a mesura que augmenta el temps de residència, la dieta dels immigrants s’assembla més a la dels natius de les Illes Balears. Quant a les diferències entre illes, els adolescents de Menorca presenten patrons de consum més saludables i menys dèficits nutricionals que els de la resta (Mallorca i Eivissa).

Així, la tesi doctoral de Rosa Llull conclou que els adolescents de les Illes Balears en general presenten una alimentació allunyada de les piràmides alimentàries i de la dieta mediterrània, que es fa més evident a Mallorca que a Eivissa i Menorca.

Fitxa de la tesi doctoral

  • Títol: Hábitos alimentarios de la población adolescente de las Illes Balears
  • Autor: Rosa Llull Vila
  • Programa de doctorat: Nutrició Humana
  • Departament: Biologia Fonamental i Ciències de la Salut
  • Director: Josep A. Tur Marí 

Documents relacionats

  • IB3 TV

Data de publicació: 22/01/2014