Escoltar

El senyor Oriol Bonnín és nomenat doctor honoris causa per la UIB

El Consell de Govern de la Universitat de les Illes Balears, reunit en sessió ordinària el dia 10 d’abril de 2019, ha nomenat doctor honoris causa el senyor Josep Oriol Bonnín Gubianas, pels seus mèrits científics, socials i de vinculació amb les Illes Balears.

La proposta és de la Facultat de Medicina i de l’Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut, IUNICS.

Oriol Bonnín va néixer a Barcelona l’any 1946. És llicenciat en Medicina per la Universitat de Barcelona l’any 1970. Cursà les especialitats de Cirurgia Vascular a l’Hospital Clínic (1970-1973); de Cardiologia, a l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau (1973-1975), i Cirurgia Cardiotoràcica a l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau (1976-1979). Va ser metge adjunt del Servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de 1979 a 1985, on va iniciar el programa de transplantament de cor i on el 10 de maig de 1984 va fer, juntament amb el doctor Josep M. Caralps, el primer transplantament de cor a l’Estat espanyol.

L’any 1985 va ser nomenat cap del Departament de Cirurgia Cardíaca del Centre Quirúrgic de Sant Jordi, de Barcelona. Set anys més tard va venir a Mallorca, on inicià el programa de cirurgia cardíaca a les Illes Balears i va ser nomenat cap del Servei de Cirurgia Cardíaca de les Illes Balears, i cap del Servei de Cirurgia Cardíaca de la Policlínica Miramar de Palma, on el 22 de setembre de 1992 va fer la primera intervenció a cor obert a les Illes Balears. El mes de setembre de 2002 inaugurà el Servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital Universitari Son Dureta i n’ocupà el càrrec de cap de servei fins que es jubilà, l’any 2017. Des de desembre de 2003, també exercí funcions de cap del Servei de Cirurgia Cardíaca la Clínica Quirón Palmaplanas.

Pel que fa a l’activitat docent i investigadora, entre 1977 i 1985 va ser professor de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Barcelona, i entre 1975 i 1985, de l’Escola d’Infermeria de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau de Barcelona. És autor de més de cent comunicacions i publicacions científiques en revistes espanyoles i estrangeres.

Entre els nombrosos reconeixements, beques, premis i distincions que ha rebut per la seva trajectòria professional destaquen el premi d’Investigació Enric Concustell a l’Hospital de la Santa Creu i de Sant Pau l’any 1984; el premi de la Societat Espanyola de Cardiologia l’any 1988; el premi Ramon Llull de les Illes Balears l’any 2009; el premi Fundació Mateu Orfila a la trajectòria d’un professional de la salut, atorgat per la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears l’any 2010, i la Medalla d’Or de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears el 2016.

Durant la seva vida professional ha intervingut als quiròfans més de 10.000 pacients amb patologies cardíaques, més de 7.000 dels quals són persones que resideixen a les Illes Balears. Durant els anys de servei a la sanitat pública balear a l’Hospital Universitari Son Dureta i posteriorment a l’Hospital Universitari Son Espases, el servei que va crear i que dirigia fou distingit set vegades amb el premi IASIST del Ministeri de Sanitat i Consum com a millor centre assistencial de tercer nivell de l’Àrea del Cor.

Adhesions al nomenament

S’han adherit al nomenament d’Oriol Bonnín com a doctor honoris causa per la UIB la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears; el grup hospitalari Quirón Barcelona; l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (IDISBA); el Servei de Cirurgia Cardíaca de l’Hospital Universitari Son Espases; la Societat Espanyola de Cirurgia Toràcica i Cardiovascular, i l’Hospital Universitari Clínic de Barcelona.

Investidura

Després del nomenament per part del Consell de Govern de la UIB, es proposarà data per a l’acte solemne d’investidura. 

Data de publicació: 10/04/2019