Escoltar

El rector de la Universitat Jaume I, Vicent Climent, nou president de la Xarxa Vives

El Consell General de la Xarxa Vives d'Universitats es va reunir divendres a la Universitat Politècnica de Catalunya per elegir president el rector de la Universitat Jaume I de Castelló, Vicent Climent Jordà, en haver-se complit el semestre de presidència del rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Antoni Giró Roca. D’altra banda, l’exrector de la Universitat de Lleida, Joan Viñas, va ser nomenat vicepresident primer de la Xarxa amb caràcter permanent per als propers dos anys, per tal de reforçar la continuïtat de l’actuació de l’associació. El Consell General va fixar les línies de treball per als anys 2012 i 2013 i va decidir donar prioritat als àmbits de llengua, relacions internacionals i comunicació i publicacions.

A més, durant el transcurs de la reunió es va lliurar el Premi de Comunicació Científica 2010, que convoca la Xarxa Vives amb la col·laboració de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València i de la CAM. En la modalitat de Ciències Socials i de l’Educació i Humanitats, va ser elegit pel jurat l’article Un trauma col·lectiu, de Joana Serra i Serra, de la Universitat de Perpinyà Via Domícia. En la modalitat de Ciències Bàsiques, Ciències de la Salut, enginyeries i arquitectures, ha resultat guanyador l’article Genoma i recombinació: traçant la història evolutiva dels humans, de Marta Melé Messeguer, de la Universitat Pompeu Fabra.

Durant el període de presidència de la UPC, la Xarxa Vives ha activat el seu nou portal corporatiu de coordinació i de serveis en línia (www.vives.org) i ha desenvolupat el procés de gestió conjunta dels cursos intensius de català per a ERASMUS (EILC). A més, la Xarxa ha presentat el Diccionari biogràfic de dones –que aplega informació sobre les vides de més de 650 dones en la història dels territoris de parla catalana– i ha signat un conveni de col·laboració amb la Secretaria d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya.

El nou president de la Xarxa Vives, Vicent Climent Jordà (Castelló de la Plana, 1954) és llicenciat en Física per la Universitat de València des de 1977 i doctor en Física per la mateixa universitat des de 1986. És catedràtic d'Òptica en el Departament de Física de la Universitat Jaume I, on ha desenvolupat la seva carrera acadèmica des de 1991, amb col·laboracions amb l'Institut für Arbeitsphysiologie de la Universitat de Dortmund (Alemanya). Fins al seu nomenament com a rector ha estat investigador responsable del Grup d'Investigació d'Òptica GROC-UJI, en el qual ha desenvolupat diversos projectes d'investigació centrats en l'òptica temporal i ultraràpida, ha participat en 19 projectes d'investigació –en 10 com a investigador principal. És coautor de tres patents industrials, de més de 60 articles en publicacions científiques en l'àmbit de l'Òptica i de més de 100 comunicacions en congressos. Entre 1991 i 1995 va dirigir el Departament de Ciències Experimentals (1991-1995). Posteriorment va ser vicerector d'Ordenació Acadèmica i Professorat (1995-2001) i comissionat per al Nou Postgrau de l’UJI (2005-2006), entre altres. A més, és membre del Claustre i de la Junta de Govern de l’UJI des de la seva creació.

El Consell General és l’òrgan suprem de govern de la Xarxa Vives, l’associació de les universitats de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord, Andorra i Sardenya i també d’altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per tal de crear un espai universitari que permeti coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia.

Data de publicació: 18/07/2011