Escoltar

El doctor Nicolau Dols, nou membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans

El Ple de l’Institut ha aprovat el seu nomenament com a membre numerari 

El Ple de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) ha aprovat la incorporació del doctor Nicolau Dols Salas, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, com a nou membre numerari, a proposta de la Secció Filològica, en la qual s’integrarà.

El Ple ha valorat del doctor Dols “els mèrits acadèmics i les responsabilitats que exerceix a la Universitat de les Illes Balears, i el fet que en moments com ara és imprescindible tenir representants acadèmics que defensin públicament una gestió sociopolítica adequada de la llengua catalana a les Balears, en estreta relació amb l’Institut”.

La Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans és l’acadèmia de la llengua catalana, va ser fundada l’any 1911, i des de la seva fundació, hi ha hagut set membres d’origen balear: Antoni M. Alcover, Francesc de B. Moll, Joan Veny, Josep M. Llompart, Joan Miralles, Isidor Marí i Aina Moll.

El doctor Nicolau Dols és llicenciat en Filosofia i Lletres (UIB, 1990). Premi extraordinari de llicenciatura per la tesi “Actualitats i estratègies glotopolítiques a Catalunya Nord (1975-1990)”. Master of Philosophy (University of Sheffield, 1993) amb la tesi “Consonantal Contacts in Majorcan Catalan: Empiric and Theoretical Bases”. Es va doctorar en Filologia Catalana (UIB, 2000) amb Menció de Doctorat Europeu, amb la tesi “Teoria fonològica i siŀlabificació: el cas del català de Mallorca”. Premi extraordinari de doctorat.

La seva obra més coneguda és Catalan: a comprehensive grammar, en coautoria amb Max W. Wheeler i Alan Yates, publicada el 1999 a Londres i Nova York. El seu darrer llibre és Antoni M. Alcover i la Seu de Mallorca (2013).

Premi Serra d’Or 2002 per la traducció al català del Llibre del desassossec, de Fernando Pessoa.

Ha estat subdirector del Departament de Filologia Catalana i Lingüística General (1999-2004), degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UIB (2004-2007) i vicerector de Projecció Cultural d’aquesta universitat (2007-2010). Actualment (des de 2012) torna a ser degà de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UIB. 

Documents relacionats

Data de publicació: 21/05/2014