Escoltar

El XXII Festival de Poesia de la Mediterrània comença en línia

La celebració de l'esdeveniment al Teatre Principal s'ha ajornat i, mentrestant, s'ha elaborat material per emetre'l en línia

El XXII Festival de Poesia de la Mediterrània, que estava previst celebrar-se entre el 4 i l’11 de maig al Teatre Principal de Palma, s’ha ajornat fins que es puguin organitzar esdeveniments culturals. A l’espera de poder fixar una data, el Festival comença en línia a partir d’avui, dimarts, 5 de maig, amb el títol El XXII Festival de Poesia de la Mediterrània en la Intimitat, en al·lusió a la impossibilitat de sortir de ca nostra per mor de la crisi sanitària. Amb el lema «Poesia és música», aquesta iniciativa consisteix en la difusió de dinou càpsules audiovisuals d’uns set minuts de durada en què catorze poetes reciten els seus poemes, es recorda l’edició de l’any passat i inclou un espectacle de l’actriu Rossy de Palma.

El Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística, la direcció del Festival, la Universitat de les Illes Balears, la Fundació Mallorca Literària i el Teatre Principal han pres aquesta decisió davant la incertesa sobre la durada de les mesures sanitàries per evitar el contagi de la COVID-19.

El director del Festival, Biel Mesquida, explica que «el lema és “Poesia és música” i està dedicat a Miquel del Sants Oliver (centenari de la seva mort) i Joan Perucho (centenari del seu naixement). Hem elaborat aquestes càpsulefestival pesiss de set minuts per fer conèixer la poesia i la veu dels poetes». Mesquida ha anunciat que la difusió de les càpsules del Festival es farà a través dels canals de YouTube, webs i xarxes socials de la Fundació Mallorca Literària, Teatre Principal, Universitat de les Illes Balears i del Departament de Cultura, Patrimoni i Política Lingüística del Consell de Mallorca, institucions que organitzen i col·laboren amb el Festival de Poesia de la Mediterrània. 

La inauguració virtual del XXII Festival de Poesia de la Mediterrània és avui, dimarts, dia 5 de maig, amb l’emissió de la primera càpsula. Les altres divuit seran emeses cada setmana amb el títol genèric de Fites del XXI Festival de Poesia de la Mediterrània. Inclouran la intervenció d’alguns poetes (Anna Gas, Lluís Calvo i Lebogang Mashile) i l’emissió d’espectacles poeticomusicals (El Petit de Cal Eril), que oferiran als espectadors alguns records essencials i significatius del Festival de l’any passat amb una presentació breu i explicativa que emmarcarà cada una de les actuacions.

Les quinze càpsules de videoart es llançaran setmanalment amb el títol El XXII Festival de Poesia de la Mediterrània en la Intimitat. Cada una constarà de tres parts. A la primera part, hi haurà una explicació, feta pel director del Festival, Biel Mesquida, en què explicarà la situació civil d’aquell moment i les característiques de cada poeta (origen cultural, obra, bibliografia, vídeos, etc.). A la segona part, el poeta explicarà perquè escriu, com escriu i parlarà dels trets singulars de la seva poètica. I, finalment, a la tercera part, el poeta recitarà alguns poemes. Aquesta tasca la faran, quant a la part videoartística, Pedro Oliver (autor de la imatge i les gràfiques del Festival) i Jeroni i Diego de Magnètika, i, pel que fa a la part escrita, Àngels Àlvarez i Biel Mesquida, que també ha coordinat el projecte.

Poetes del XXII FESTIVAL DE POESIA DE LA MEDITERRÀNIA

     Miquel Àngel Adrover (català)

     Arnau Barios (català)

     Mohamad Bitari (àrab)

     David Caño (català)

     Antonio Colinas (espanyol)

     Louise Dupré (francès)

     Menna Elfyn (gal·lès)

     Mari Luz Esteban (eusquera)

     Maria Teresa Ferrer (català)

     Suzanne Ibrahim (àrab)

     Aurélia Lassaque (occità)

     Gonzalo Navaza (gallec)

     Lola Nieto (espanyol)

     Dolors Udina (català)

Data de publicació: 05/05/2020