Escoltar

El Seminari d'Educació Infantil de l'ICE i el Centre de Professorat de Palma Jaume Cañellas Mut organitzen unes jornades per analitzar el model educatiu de la ciutat italiana de Pistoia

Dies: divendres, 15, i dissabte, 16 d’abril de 2011
Hora: divendres, de 17.30 a 20.30 hores, i dissabte, de 9 a 14.30 hores
Lloc: Centre de Cultura Sa Nostra, c/ de la Concepció, 12, Palma (divendres),
i Teatre Municipal de Palma, passeig de Mallorca, 9, Palma (dissabte)
 

El Seminari d’Educació Infantil Grup Pistoia, de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat de les Illes Balears, el Centre de Professorat de Palma Jaume Cañellas Mut i el curs d’Expert Universitari en Programes de Suport a la Família en la Primera Infància en els Àmbits Socioeducatius i Sanitaris organitzen les jornades d’educació infantil L’Experiència Educativa de la Ciutat de Pistoia: La pedagogia del buon gusto. Les coordina la doctora Maria Antònia Riera, coordinadora del Seminari d’Educació Infantil de l’ICE i responsable del Grup de Recerca de Primera Infancia de la UIB.

S’hi analitzarà el sistema educatiu de la ciutat italiana de Pistoia, un model que es fonamenta en uns principis de qualitat ben definits. Les polítiques educatives de la ciutat acompanyen aquest model, que és un dels més significatius a Europa, des que es posà en marxa el 1979. Aspectes com la cura dels espais de les escoles, la col·laboració amb les famílies, el treball en equip, la reflexió de la pràctica educativa i la formació permanent són eixos que fan del model de Pistoia un referent internacional.

També es parlarà de la manera com haurien de ser les relacions entre la comunitat i la família i de les necessitats i els drets dels infants en edats compreses entre els 0 i els 6 anys a l’escola.

Programa de la jornada

  • Divendres, 15 d’abril de 2011. Centre de Cultura Sa Nostra.

- 17.30-18.15 hores. Recepció dels participants i acreditacions
- 18.15-18.30 hores. Presentació de les jornades
-
18.30-20.30 hores. Conferència: «Participar en l’educació: el protagonisme de la família», a càrrec de la senyora Tonina Mastio, coordinadora pedagògica dels serveis educatius de l’Ajuntament de Pistoia.

  • Dissabte, 16 d’abril de 2011. Teatre Municipal de Palma.

- 9-9.30 hores. Recepció dels participants i acreditacions
-
9.30-11 hores. Conferència: «Pistoia, una ciutat que pensa en els infants», a càrrec de la senyora Donatella Giovanni, coordinadora pedagògica dels serveis educatius de l’Ajuntament de Pistoia.
-
11-11.30 hores. Descans
-
11.30-12.30 hores. Presentació del Seminari d’Educació Infantil (Grup Pistoia-ICE): «Una nova mirada després de Pistoia: 10 anys de relació Pistoia-UIB», a càrrec de membres del grup.
-
12.30-14.30 hores. Conferència: «Ser mestres i treballar en equip», a càrrec de la senyora Tonina Mastio, coordinadora pedagògica dels serveis educatius de l’Ajuntament de Pistoia.

Les conferències de les senyores Tonina Mastio i Donatella Giovanni es faran en italià amb traducció simultània al català.

El Seminari d’Educació Infantil Grup Pistoia

El Grup Pistoia el formen mestres d’educació infantil que tenen interès per revisar i optimitzar el treball, com també professionals interessats a conèixer experiències educatives de caire innovador per transformar la pràctica educativa en l’etapa de 0 a 6 anys. Des de 2000 i de manera anual un grup d'estudiants dels estudis de Mestre d'Educació Infantil de la UIB han fet les pràctiques acadèmiques a les escoles de Pistoia (Itàlia), fet que ha significat una relació estreta entre la UIB i l'Equip d'Assessorament Pedagògic de Pistoia.

Data de publicació: 15/04/2011