Escoltar

El Pla europeu per a la prevenció del suïcidi, desenvolupat per l'Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS) de la UIB, arriba a Menorca

Les Illes Balears són la segona comunitat autònoma que implanta aquest pla europeu de prevenció, després de Catalunya

L’Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS) de la UIB, la Conselleria de Salut i Consum, el Consell Insular de Menorca i els ajuntaments de Menorca implantaran a l’illa el Pla europeu per a la prevenció del suïcidi, una estratègia per detectar de manera precoç la depressió i evitar el suïcidi. El IUNICS va posar en marxa aquest pla el 2009 a Palma.

Els objectius del pla són evitar el suïcidi i els intents de suïcidi a les Illes Balears, millorar el diagnòstic i els tractaments de la depressió a partir d’un programa d’intervenció comunitari a diferents nivells i avaluar les variables relacionades amb els trastorns depressius, el consum de fàrmacs, el nombre de suïcides i les temptatives de suïcidi.

En el marc d’aquest pla més de 50 metges de família de Menorca rebran formació específica sobre la manera com s’ha de tractar aquesta malaltia. També es formaran professionals no sanitaris i professionals que treballen en l’atenció específica a grups de risc. A més, s’engegarà la campanya d’informació pública «La depressió es pot curar», que inclou quatre símptomes clau per conscienciar la població que acudeixin al metge de família en cas de patir-los: tristesa, desesperació, culpabilitat i abandonament.

La iniciativa s’emmarca en una estratègia del Ministeri de Sanitat i Política Social i el Pacte Europeu per a la Salut Mental i el Benestar, subscrit per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Per mitjà d’aquest acord, tots els països de la Unió Europea han d’implantar aquesta campanya. Les Illes Balears són la segona comunitat autònoma que l’aplicarà, després de Catalunya.

Data de publicació: 06/04/2011