Escoltar

ESTALMAT torna a la UIB per estimular el talent matemàtic

La UIB i la Societat Balear de Matemàtiques ofereixen formació continuada durant dos anys a quinze infants que tenen entre 11 i 13 anys per detectar i estimular el talent matemàtic

 

La Universitat de les Illes Balears i la Societat Balear de Matemàtiques (SBM-Xeix) organitzen a les Illes Balears la segona edició del projecte ESTALMAT, un programa coordinat a l’Estat per la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, que té com a objectiu la detecció i l’estímul del talent matemàtic en nins i nines que tenen entre 11 i 13 anys.

A la darrera edició, la tercera a la nostra comunitat, es varen inscriure més de 300 infants a les proves de selecció, dels quals varen sortir els quinze participants que aquest any acadèmic han rebut la formació del primer curs d’ESTALMAT. D’aquests 15 participants, 12 són residents a Mallorca i 3 a Menorca. La valoració de l’experiència tant dels infants com de les famílies i el professorat del programa és molt positiva.

Inscripció a les proves de selecció: fins al 26 de maig

Fins al 26 de maig és obert el període d’inscripció perquè els nins i nines nascuts els anys 2006 i 2007 puguin optar a les quinze places que ofereix aquest programa formatiu per al curs que ve. Els quinze infants que aconsegueixin superar les proves de selecció, que tindran lloc dia 1 de juny al campus de la UIB a Palma i a les seus universitàries de Menorca i d'Eivissa i Formentera, podran prendre part en un programa formatiu de dos anys de durada, que, mitjançant una metodologia d’aprenentatge actiu i lúdic, els permetrà millorar la capacitat de raonament i resolució de problemes.

El curs no segueix el currículum acadèmic de secundària, sinó que, mitjançant metodologies innovadores i engrescadores, se centra a desenvolupar aspectes i competències que generalment es deixen fora de la programació de les assignatures, malgrat que es consideren una part essencial de l’activitat matemàtica més genuïna. Les sessions són dirigides per l’equip docent d’ESTALMAT, format per una trentena de professors de secundària i de la Universitat.

Cada curs d’ESTALMAT començarà amb un campament matemàtic de cap de setmana i, posteriorment, es desenvoluparà en una vintena de sessions, d’octubre a maig, que tindran lloc els dissabtes al matí a Sa Riera, a Palma. A banda d’això, hi ha activitats complementàries (cerimònies d’obertura i de tancament, participació a Matemàtiques a l’Esprint, sortides educatives i lúdiques, etc.).

La participació a ESTALMAT és gratuïta, tant per a les proves d’accés com per al programa en si. Hi haurà una borsa de transport (subjecta a disponibilitat pressupostària) per a aquelles famílies que ho necessitin i per afavorir la cohesió territorial. En aquest sentit, en totes les edicions del programa anteriors, s’han pogut finançar els viatges dels participants d’Eivissa i Menorca, juntament amb acompanyants, per assistir a les activitats del programa. Aquest finançament ha estat possible gràcies a la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECIT), la Conselleria d’Educació i Universitat del Govern de les Illes Balears i la Càtedra Santander de la UIB.

Sessions informatives

Amb l'objectiu de donar a conèixer el projecte ESTALMAT, s'han planificat dues sessions informatives presencials dirigides als interessats que tindran lloc el dimecres 15 de maig, a les 19 hores i el dissabte 25 de maig, a les 11 hores a la sala d'actes de Sa Riera (c/ de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma). També tindrà lloc una videoconferència amb les seus universitàries de Menorca (Can Salort, c/ de Santa Rita, 11, Alaior) i d'Eivissa i Formentera (antic edifici de la Comandància, c/ del Calvari, 1, Eivissa) dia 16 de maig a les 17 hores. Consultau el web del projecte per si hi ha cap canvi en l’horari. 

ESTALMAT-Illes Balears és un projecte finançat pel Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, per la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) i per la Conselleria d'Educació, Universitat i Recerca del Govern de les Illes Balears, entre altres entitats

Notícia relacionada

 Logos Ministeri

 

Data de publicació: 06/05/2019