Escoltar

"Después de la niebla. Una historia de resiliencia". Cinema d'Autor amb Luis Ortas

Dia: dijous, 18 de febrer de 2016
Hora: 20.30 hores
Lloc: Centre de Cultura Sa Nostra, c/ de la Concepció, 12, Palma  

El cicle Cinema d’Autor proposa la projecció del documental Después de la niebla. Una historia de resilienciaamb l’assistència del director, Luis Ortas, que participarà en una conversa posterior amb el públic.

Es tracta d’un documental sobre Sigfried Meir, qui adopta diferents personalitats al llarg de la vida, i passa de ser un refugiat del camp d’Auschwitz fins a jubilar-se a Eivissa.

L’acte l’organitzen el Servei d’Activitats Culturals del Vicerectorat de Projecció Cultural i Universitat Oberta de la UIB i l’Obra Social de “Sa Nostra”, Caixa de Balears. 

Luis Ortas

Interessat ja de ben petit per explicar històries a través de la càmera, va estudiar imatge i so a l’Instituto Puerta Bonita de Madrid i també cinema a l’UCLA de Los Angeles. Aquest fet li va permetre participar en diversos projectes de llargmetratges a Hollywood. En el seu retorn a l’illa, comença a treballar com a productor realitzant vídeos industrials per a institucions i empreses privades, clips musicals i una llarga llista de curts i documentals.

El 1997 comença a impartir classes al Màster MAISCA (Màster en Imatges de Síntesi i Animació per Ordinador de la Universitat de les Illes Balears) i encara ara és l’encarregat d’impartir l’assignatura de Narrativa Audiovisual i Guió.

És conegut el seu treball sobre l’artista Miquel Barceló Mar de fang (2008), documental amb el qual va aconseguir el segon premi de la I Mostra Internacional de Cinema Ceràmic el 2011. Aquell mateix any estrenà a la televisió balear IB3 TV El regne de Momeràlia, un documental sobre la decadència de la noblesa mallorquina a principi del segle XX.

Altres documentals seus són: Amour de vivre (2010), sobre l’escriptor Albert Camus, i La pintora sense rostre, sobre la pintora mallorquina Pilar Montaner (2012).

També, juntament amb altres directors, fundà l’Associació de Cineastes de les Illes Balears, ACIB, de la qual ha estat president des de 2005 fins a principis de 2010.

Des de l’any 2008 fins a 2011, va formar part del Consell Assessor d’Audiovisuals del Consell de Mallorca i des del mes de març de 2009 és conseller del Consell de les Arts de l’Ajuntament de Palma. També és membre fundador del Clúster Audiovisual de les Illes Balears, CLAB.

El 2008 fundà la productora Cinètica Produccions, de la qual és director i productor executiu.

Els darrers anys ha centrat bona part de la seva tasca en el projecte Memòria i oblit d’una guerra, una sèrie de 37 capítols sobre la Guerra Civil a les Illes Balears per a la Televisió de Mallorca. Aquesta va ser reconeguda amb el guardó Miquel dels Sants Oliver que atorga l’Obra Cultural Balear en els Premis 31 de Desembre de l’any 2008. També, Diario de Mallorca la va començar a distribuir en DVD a partir del mes d’octubre de 2010, amb un gran èxit de vendes.

A principis de 2010 va estrenar un documental sobre els orígens menorquins del dramaturg francès Albert Camus anomenat Amour de vivre per a IB3 Televisió. El dia de l’estrena, el documental va batre rècords d’audiència de la cadena; es va arribar a una xifra de 77.000 espectadors.

Amour de vivre es va exhibir en el marc d’Expolangues el febrer de 2010 a París, i a la Setmana de les Illes Balears a Moscou, ambdós actes organitzats per l’Institut Ramon Llull. També va ser seleccionat en el Festival Movimed de Marsella i es va projectar al Teatre Municipal de Palma amb gran assistència de públic.

Después de la niebla, una historia de resiliencia, és el seu darrer documental. 

Data de l'esdeveniment: 18/02/2016

Data de publicació: 17/02/2016