Escoltar

Comunicat del Consell d'Estudiants de la UIB amb motiu de la baixada de taxes universitàries

El màxim òrgan de representació dels estudiants de la UIB considera encertada la decisió d'abaixar el preu de les primeres matrícules dels graus i màsters per al curs 2018-19. No obstant això, aposta per una baixada contínua i progressiva de les taxes els anys vinents, fins a assolir-ne la gratuïtat, de la qual hauria de gaudir una Universitat pública. 

La setmana passada, la senyora Francina Armengol, presidenta del Govern de les Illes Balears, i el senyor Martí March, conseller d'Educació i Universitat, anunciaren una rebaixa de les matrícules universitàries per al curs 2018-19. Aquesta baixada en concret serà d'un 10 per cent en les primeres matrícules en graus i màsters oficials i d'un 15 per cent en màsters habilitants.

Des de la Comissió Permanent i la Comissió de Treball per a la Baixada de les Matrícules Universitàries, valoram aquesta decisió, atès que posa punt a quatre anys de preus públics congelats. Emperò, aquesta baixada simplement suavitza lleugerament les greus dificultats econòmiques que posen en risc l'accés a l'educació superior per motius econòmics. Continuarà existint la situació en què els estudiants no es puguin matricular, o no ho puguin fer per al curs complet; de la mateixa manera com hi haurà alumnes que hauran d'alternar feina i estudis per poder sufragar el cost d’aquests.

Així doncs, consideram que la voluntat dels estudiants no és que aquesta baixada sigui un fet aïllat, que curiosament coincideix amb el darrer curs abans de les eleccions, sinó que sigui el principi del camí cap a una Universitat realment pública, de franc; model que ja existeix en altres Estats d'Europa.

Finalment, demanam que es tingui en compte l'elevada presència de segones, terceres i quartes matrícules, i que la rebaixa també estigui disponible per als alumnes afectats en el futur, començant per les segones matrícules.

Palma, 13 de juliol de 2018 

Data de publicació: 13/07/2018