Escoltar

Beguda d'ametlla per reduir l'estrès oxidatiu dels esportistes

La tesi doctoral de Miquel Martorell Pons investiga l’efecte antioxidant d’una beguda funcional rica en àcids grassos omega-3 

La tesi doctoral de Miquel Martorell Pons, defensada a la Universitat de les Illes Balears, ha tingut com a objectiu general estudiar l’acció d’una beguda d’ametlla rica en àcids grassos omega-3 (àcid docosahexaenoic, DHA) sobre l’estrès oxidatiu d’esportistes i sobre les adaptacions produïdes per l’entrenament esportiu. La tesi l’han dirigida els doctors Antoni Pons Biescas i Antoni Sureda Gomila, del Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut.

La tesi doctoral s’emmarca en un projecte de recerca en què s’estudien les bases científiques de l’acció d’aliments enriquits amb àcids grassos essencials sobre l’expressió de gens antioxidants i el rendiment esportiu del Laboratori de Ciències de la Activitat Física, el Departament de Biologia Fonamental i Ciències de la Salut de la UIB i el Centro de Investigación Biomédica en Red Fisiopatología de la Obesidad y Nutrición (CIBEROBN).

Durant l’entrenament regular i l’exercici agut es produeixen moderades quantitats d’espècies reactives d’oxigen i de nitrogen (RONS), molècules altament reactives que poden desordenar les vies de senyalització induïdes per les RONS i danyar diferents components moleculars de les cèl·lules, alterant-ne l’estructura i la funció. No obstant això, l’organisme té mecanismes per evitar l’efecte oxidant i perjudicial de les RONS, de manera que es produeix un efecte hormètic, atès que en situacions d’una producció de RONS l’organisme potencia les defenses antioxidants. La taxa de producció de RONS durant l’entrenament esportiu, com un entrenament futbolístic, provoca danys oxidatius a lípids i proteïnes però també es millora la maquinària antioxidant de l’organisme i es produeixen altres adaptacions que permeten fer front a situacions d’alta taxa de producció de RONS com les que es poden produir en exercicis intensos i aguts, com una competició esportiva o una etapa ciclista professional. L’esportista entrenat té millors defenses antioxidants per combatre l’efecte perjudicial d’aquestes espècies.

La tesi doctoral de Miquel Martorell posa de manifest que la suplementació moderada de la dieta amb una beguda funcional d’ametlla rica amb DHA, augmenta els nivells circulants d’aquest àcid gras i la seva incorporació a les membranes cel·lulars eritrocitàries. Aquesta suplementació millora la maquinaria antioxidant de l’organisme durant un període d’entrenament, atès que el DHA participa en la regulació de l’expressió de gens antioxidants i antiinflamatoris, alhora que disminueix la capacitat de producció de RONS per part de les cèl·lules immunitàries activades i el dany oxidatiu, principalment després de la realització d’una activitat física extenuant.

Fitxa de la tesi doctoral

  • Títol: Acción de alimentos funcionales ricos en ácidos grasos esenciales sobre el estrés oxidativo
  • Autor: Miquel Martorell Pons
  • Programa de doctorat: Nutrició Humana
  • Departament: Biologia Fonamental i Ciències de la Salut
  • Directors: Antoni Pons Biescas i Antoni Sureda Gomila 

Documents relacionats

Data de publicació: 07/01/2014