La tesi doctoral de Laura Capitán Moyano revela que els adolescents que no poden accedir regularment a una alimentació suficient i adequada tenen pitjor qualitat de vida i més sentiments de solitud i exclusió.
La inseguretat alimentària, és a dir, la falta d'accés regular a una alimentació suficient, segura i adequada és un problema creixent a escala mundial. Factors com la pobresa, les guerres, la crisi climàtica i un model econòmic desigual l'agreugen.
Els adolescents, pel fet de trobar-se en una etapa de molts canvis físics, emocionals i socials, són especialment sensibles a l'efecte de la inseguretat alimentària. No obstant això, se sap poc sobre com influeix el seu entorn (família, escola, barri o societat) en aquesta experiència, especialment a Espanya i a les Illes Balears.
La tesi doctoral de Laura Capitán Moyano, defensada recentment a la Universitat de les Illes Balears, s'endinsa en aquesta problemàtica en l'entorn dels adolescents de la ciutat de Palma, a Mallorca.
La tesi s'ha realitzat en el marc de l'activitat investigadora del grup consolidat d’R+D+I de Salut Global de la UIB. La recerca inclou dos estudis. El primer és una revisió internacional de recerques sobre inseguretat alimentària en adolescents, de la qual es conclou que les causes de la inseguretat alimentària són múltiples i s'interrelacionen: l'entorn familiar, les dificultats econòmiques, el suport d'amistats, les polítiques públiques, la discriminació per gènere o per ètnia, i fins als efectes del canvi climàtic.
Inseguretat alimentària a Palma
En el segon estudi, la investigadora ha analitzat les condicions familiars, experiències personals, percepció del barri, qualitat de vida i sentiments com solitud o exclusió de 600 estudiants de secundària de la ciutat de Palma (Mallorca).
Un 40% dels adolescents enquestats vivia algun grau d'inseguretat alimentària, i gairebé un 9% ho feia de manera moderada o greu. La recerca assenyala que els factors que més es van relacionar amb aquesta situació van ser viure en llars amb baixos ingressos, tenir origen migrant o compartir casa amb altres menors.
Així mateix, es va trobar que els adolescents que sofrien inseguretat alimentària tenien pitjor qualitat de vida i més sentiments de solitud i exclusió. D'altra banda, la recerca conclou que un entorn comunitari positiu va tenir un efecte protector.
Per tot això, la recerca conclou que la inseguretat alimentària és un problema real a Palma i que afecta directament el benestar físic i emocional dels adolescents. Segons assenyala Laura Capitán, «és fonamental entendre que no es tracta només de menjar, sinó també de dignitat, de suport social i de justícia». Així, apunta que les escoles, encara que limitades per recursos, podrien jugar un paper clau en la prevenció i detecció. Al seu torn, polítiques més equitatives i sensibles al context podrien ajudar a revertir aquesta situació. El disseny d'aquestes solucions hauria d'incorporar la veu dels adolescents, assenyala la investigadora.
Fitxa de la tesi
Doctoranda: Laura Capitán Moyano
Títol: «Inseguridad alimentaria en adolescentes: prevalencia en Palma de Mallorca y análisis de los factores del entorno desde un enfoque socioecológico».
Direcció de tesis: Dra. Aina Maria Yáñez Juan, Dr. Enrique Castro Sanchez i Dr. Miquel Bennasar Veny
Programa de Doctorat en Salut Global, Serveis de Salut i Atenció Sociosanitària
Data de l'esdeveniment: 22/10/2025
Data de publicació: Wed Oct 22 07:23:00 CEST 2025
