La tesi doctoral d’Antelm Pujol Calafat investiga la relació entre aquesta malaltia metabòlica i la salut cerebral en les persones grans
La diabetis de tipus 2 és una malaltia metabòlica crònica que afecta milions de persones arreu del món, la prevalença de la qual continua augmentant de manera preocupant. L’edat avançada no només incrementa el risc de desenvolupar aquesta malaltia, sinó que també condiciona el seu maneig i les prioritats terapèutiques, que han de centrar-se a preservar la qualitat de vida i evitar complicacions.
En aquest context, la tesi doctoral d’Antelm Pujol Calafat, defensada recentment a la Universitat de les Illes Balears en el marc del Programa de Doctorat en Recerca Translacional en Salut Pública i Malalties d’Alta Prevalença, se centra a estudiar com la diabetis de tipus 2 pot afectar la salut del cervell, especialment en persones grans. Encara que moltes vegades s’associa la diabetis amb problemes cardiovasculars o renals, també podria tenir un paper important en el desenvolupament de trastorns com el deteriorament cognitiu lleu i fins i tot la demència.
En un dels estudis duits a terme, es va trobar que més de la meitat dels pacients majors de 60 anys amb diabetis de tipus 2 presentaven algun grau de deteriorament cognitiu. Aquesta dada és especialment preocupant perquè no sol avaluar-se la memòria ni altres funcions cerebrals de manera rutinària en aquests pacients, malgrat el seu alt risc.
A més, es va descobrir que uns certs marcadors en sang que s’obtenen a partir d’una analítica de sang rutinària, com l’índex FIB-4, poden predir qui té més risc de patir deteriorament cognitiu. Això obre la porta a identificar a temps qui podria beneficiar-se d’una intervenció primerenca.
La importància de la dieta
Una altra troballa important té a veure amb l’alimentació. Es va observar que les persones que segueixen una dieta pobra en proteïnes i rica en carbohidrats tenen més risc de problemes cognitius, independentment de les calories que consumeixin. També es va estudiar el fitat, un compost essencial de la dieta mediterrània i present en aliments com els cereals integrals i els llegums. El seu consum diari es va associar amb millores metabòliques i podria tenir un efecte protector sobre el cervell, gràcies a les seves propietats antioxidants, antiinflamatòries i quelants del ferro.
Actualment, es desenvolupa un assaig clínic per comprovar si prendre fitat com a suplement pot ajudar a frenar el deteriorament cognitiu en persones amb diabetis de tipus 2.
En resum, la recerca d’Antelm Pujol Calafat aporta evidència sòlida sobre la necessitat de cuidar la salut cerebral en persones amb diabetis, no només amb medicaments, sinó també a través d’una millor nutrició.
- Doctorand/a: Antelm Pujol Calafat
- Títol: Deterioro cognitivo en la diabetes mellitus tipo 2: relación con las características clínico-epidemiológicas y papel de la dieta con especial referencia a la ingesta de fitato
- Direcció de tesi: Dra. María del Pilar Sanchis Cortés i Dr. Luis Masmiquel Comes
- Programa de Doctorat en Recerca Translacional en Salut Pública i Malalties d’Alta Prevalença
Data de publicació: Mon Jul 14 09:57:00 CEST 2025