La UIB coordina el primer mostreig internacional d'espècies de mosquits invasors a Europa

L'AIMSurv és una iniciativa europea de vigilància coordinada que s'ha iniciat a Mallorca el mes de juliol amb l'objectiu d’obtenir informació clau sobre la presència d'aquestes espècies a 27 països d'Europa i de la conca mediterrània

Els mosquits invasors, com el mosquit tigre (Aedes albopictus), han envaït molts països europeus els darrers anys. Són vectors, de manera que poden transmetre malalties com el Zika, el dengue i el chikungunya, i poden ser prou abundants fins al punt de provocar molèsties. Molts dels mosquits invasors són capaços de criar en contenidors d’aigua petits (és a dir, pneumàtics usats, pitxers, etc.) i, per tant, els ous es poden transportar fàcilment d’un lloc a un altre. Una vegada introduïts en un país, els mosquits adults o els ous es poden estendre fàcilment als països veïns mitjançant el transport per carretera. Els mosquits poden estendre malalties a Europa, que són introduïdes per viatgers que retornen de les zones tropicals on aquestes malalties són endèmiques.

La UIB, a través del grup de recerca en Zoologia Aplicada i de la Conservació, coordina i participa en l’AIMSurv, la primera vigilància europea coordinada de mosquits aedes a Europa. Aquesta iniciativa inclou la participació de 46 institucions de 27 països d’Europa. És la primera vegada que s’organitza un protocol conjunt per fer un mostreig dels mosquits invasors a aquesta escala, que proporcionarà informació important sobre la seva estacionalitat a Europa i als països veïns.

L’AIMSurv es fa en el marc de l’AIM (Aedes Invasive Mosquitoes) COST Action (https://www.Aedescost.eu), un projecte amb finançament europeu que estableix la col·laboració entre acadèmics, professionals de la salut pública i ciutadans d’Europa i de països veïns per controlar aquests insectes.

La participació de la UIB

El grup de recerca en Zoologia Aplicada i de la Conservació de la UIB coordina i participa en l’AIMSurv que ha començat a Mallorca aquest mes de juliol. El mateix grup va descobrir, l’any 2012, la presència del mosquit tigre a Mallorca i n’ha constatat l’expansió per tot l’arxipèlag. La seva presència implica un risc de transmissió de malalties tropicals, que poden arribar amb viatgers que han visitat països endèmics d’aquestes malalties, com foren els casos de transmissió de dengue que hi hagueren a Espanya al 2018. La seva vigilància i control és, per tant, cabdal per disminuir el risc de transmissió i les molèsties que provoca a les persones a qui piquen. En aquest sentit, el control dels llocs de cria per part dels ciutadans a les seves residències és un dels aspectes fonamentals per disminuir-ne les poblacions.

Un dels coordinadors a Europa de l’AIMSurv és el Dr. Miguel Á. Miranda, investigador principal del grup de recerca en Zoologia Aplicada i Conservació Animal de la UIB, i els investigadors de la UIB Dr. Carlos Barceló i Dr. Rafael Gutiérrez-López desenvolupen el projecte a Mallorca.

Vigilància transfronterera

L’AIMSurv 2020 inclou una vigilància de camp i l’ús de la ciència ciutadana mitjançant l’aplicació Mosquito Alert. Per a la vigilància de camp, els investigadors cerquen l’ambient òptim per trobar mosquits, col·loquen trampes d’oviposició per recollir els ous posats per les femelles d’aedes i capturen els adults mitjançant trampes, com ara les BG-Sentinel. El protocol de camp l’implementarà cada país participant en tres llocs com a mínim, i faran un mostreig setmanal fins al final de la temporada de mosquits. Els participants també utilitzen l’eina VECMAP® (Avia-SIG), que permet recollir i pujar a un entorn comú dades col·lectives directament del camp i desenvolupar models poblacionals per Europa.

Ciència ciutadana

El mostreig de camp es combinarà amb la ciència ciutadana mitjançant l’ús de l’aplicació Mosquito Alert (disponible a Google Play i App Store), que permet que qualsevol persona notifiqui la presència d’un mosquit enviant-ne una foto amb el telèfon mòbil. La participació ciutadana a Espanya ha permès descobrir noves espècies invasores, com ara l’Aedes japonicus a Astúries, al 2018. L'aplicació està sent traduïda als idiomes dels països que formen part de l’acció de cost AIM i l’han actualitzada incorporant-hi les quatre espècies invasores d'aedes incloses a l'AIMsurv. Les fotos dels mosquits enviades per persones són validades per més de 50 entomòlegs experts europeus, que també fan el treball de camp.

S’espera que els resultats d’aquest esforç de vigilància coordinada d’àmbit internacional proporcionin informació rellevant sobre la presència de l’espècie invasora d’aedes als diferents països, així com que doni informació sobre els períodes de més abundància de les espècies invasores d’aedes en diferents regions d'Europa i de la conca mediterrània.

Les activitats de mostreig de camp de l'AIM les coordina el doctor Miguel Á. Miranda (Universitat de les Illes Balears, Espanya), el doctor Dusan Petrić (Facultat d'Agricultura de Novi Sad, Sèrbia) i el doctor Francis Schaffner (FSConsultancy, Suïssa). L'aplicació Mosquito Alert està coordinada pel Dr. Frederic Bartumeus (Centre d'Estudis Avançats de Blanes, Espanya). El projecte AIM-COST el coordina la doctora Alessandra della Torre (Universitat “La Sapienza” de Roma, Itàlia).

Podeu seguir les activitats d’AIMSurv a les xarxes socials mitjançant l’etiqueta #AIMSurv.

Data de publicació: Wed Jul 29 09:36:00 CEST 2020

Amb la col·laboració de:

 Gobierno de España. Ministerio de Ciencia e Innovación. FECYT Innovación