La tesi doctoral de Federico Leguizamo Barroso ha estudiat com els atletes d'elit varen afrontar situacions d'estrès durant el confinament per la COVID-19 i lesions greus
Els atletes han de lidiar amb dificultats de diversa índole i estan sotmesos a la pressió de rendir al màxim nivell per intentar assolir o mantenir-se a l'elit, tot i que molt pocs ho aconsegueixen. Així, els períodes d'inactivitat en els entrenaments d'atletes d'elit poden desencadenar un declivi en el rendiment esportiu i generar estrès a causa de la pèrdua de condició física, la disminució de la motivació i la incertesa sobre la capacitat per mantenir el nivell competitiu.
És en aquest àmbit que se centra la tesi doctoral de Federico Leguizamo Barroso, defensada a la Universitat de les Illes Balears. L'investigador ha analitzat les atribucions i estratègies d'afrontament d'atletes de diferents països d'Europa, Àsia i Amèrica que han experimentat situacions potencialment estressants derivades del confinament que es va imposar durant la COVID-19 i després d'haver passat per un procés greu de lesió esportiva.
Utilitzant qüestionaris en línia i entrevistes amb els atletes, aquesta primera fase de l'estudi va explorar com les estratègies d'afrontament aplicades per aquests esportistes varen impactar en el seu benestar. Els resultats es varen publicar en dos articles científics a les revistes Frontiers in Public Health i Frontiers in Psychology.
El suport dels entrenadors
En aquests treballs es destaca que els nivells d'ansietat, estrès i símptomes depressius varen ser relativament baixos durant el confinament, i que l'ús d'estratègies d'afrontament com la reestructuració de creences i la recerca de suport social es varen associar amb una reducció de l'impacte psicològic de l'estrès associat a les demandes del confinament i la lesió esportiva. Els atletes entrevistats varen destacar la importància del suport percebut per part del cos tècnic de les diferents disciplines esportives i la influència d'aquestes figures en la seva recuperació i prevenció de recaigudes en futures lesions.
A partir d'aquestes conclusions, es va dissenyar una intervenció conductual breu amb entrenadors d'un club esportiu amb l'objectiu de modificar la comunicació verbal i paraverbal del cos tècnic. Després d'analitzar els entrenaments i competicions dels equips participants de l'estudi, varen proporcionar estratègies alternatives per afavorir la comunicació i el feedback positiu dels entrenadors.
Els resultats obtinguts varen demostrar que és possible produir canvis significatius en la resposta verbal de les figures d'autoritat en l'esport a través de programes d'entrenament personalitzats basats en la perspectiva de l'anàlisi de conducta. A més, els participants de l'estudi varen destacar la rellevància de treballar amb professionals de la psicologia esportiva en les diferents habilitats de comunicació que poden posar en pràctica per millorar el benestar i el rendiment dels seus equips. Aquesta intervenció es va publicar a la revista Reptes, Noves tendències en Educació Física, Esports i Recreació.
Utilitat per als emprenedors
A partir dels resultats obtinguts, el següent objectiu de Federico Leguizamo és replicar la intervenció en estudis posteriors i ampliar la mostra de participants per incloure-hi diferents disciplines esportives i augmentar la representativitat de gènere dels participants. Un cop replicat l'estudi, es planteja la possibilitat d'adaptar la intervenció a comandaments alts i intermedis per afavorir el benestar i el rendiment del sector empresarial i de l'emprenedoria, sectors on les situacions d'estrès són també habituals.
Fitxa de la tesi
- Autor: Federico Javier Leguizamo Barroso
- Títol: High-Performance Athletes' Coping Strategies and Attributions: A Behavioral Perspective.
- Directors: Dr. Jordi Llabrés Bordoy i Dr. Alexandre Garcia Mas
- Programa de Doctorat en Psicologia
Data de l'esdeveniment: 18/03/2024
Data de publicació: 18/03/2024