La UCLM acull a Toledo una reunió del ministre d’Universitats amb l’Assemblea de Rectores i Rectors del G9
El ministre d'Universitats, Joan Subirats, s'ha reunit, aquest dijous al campus de Toledo de la Universitat de Castella-la Manxa (UCLM), amb l'Assemblea de Rectores i Rectors del Grup 9 d'Universitats (G9), que li ha traslladat la seva màxima preocupació sobre la incidència de la reforma laboral en relació amb la contractació del personal investigador. Li ha demanat que canalitzi les actuacions necessàries perquè el Govern d'Espanya doni una solució imminent a aquest problema. El G9 també ha demanat al ministre que s'elimini la taxa de reposició, que provoca la reducció i l'envelliment de les plantilles.
En el transcurs de la trobada, presidit pel rector de la UCLM, Julián Garde, les rectores i els rectors del G9 han posat de manifest la necessitat d'una Llei del sistema universitari (LOSU) que millori l'estructura, la governança i el finançament de les universitats públiques de manera que ens acosti als estàndards europeus. En aquesta llei, és necessari reformar l'estatut del PDI per garantir la retenció i atracció de talent al sistema universitari espanyol i reduir la taxa de temporalitat.
En aquest punt, les rectores i els rectors del G9 també han sol·licitat al ministre que faci les gestions oportunes per eliminar la taxa de reposició i, una vegada eliminada, permeti que les universitats, en col·laboració amb els governs autonòmics, desenvolupin polítiques de personal adaptades a les necessitats del seu entorn. «La limitació imposada per la taxa de reposició iniciada amb la crisi de 2012 ha provocat una disminució dràstica i un envelliment de la plantilla important, així com un increment de la precarietat laboral en les universitats».
La recerca i la transferència que es fa en les universitats és fonamental per al desenvolupament de la societat, per la qual cosa els rectors i rectores del G9 han assenyalat al ministre que la reforma laboral «posa en risc la continuïtat de milers d'investigadors i investigadores universitaris» i que, tal com han posat de manifest prèviament, «aquest assumpte podria esmenar-se si el seu desenvolupament es coordina amb la modificació de la Llei de la ciència, que es troba en tramitació parlamentària, mitjançant la regulació d'una figura contractual determinada per a la recerca i la transferència del coneixement, atenent la seva especificitat, igual que ha ocorregut per a altres sectors com el de la cultura».
D'altra banda, el G9 ha reivindicat el seu paper fonamental en la transició social necessària per dur a terme amb èxit el Pla per a la recuperació i la resiliència (MRR), per la qual cosa ha sol·licitat al ministre més capacitat en l'ús dels fons europeus per aconseguir uns campus «més sostenibles, inclusius i oberts a la societat». Finalment, han abordat altres assumptes, com l'adaptació de la Llei de contractes del sector públic a les universitats, la problemàtica del desenvolupament del RDL 28/2018 en relació amb les pràctiques d'estudiants universitaris, l'avançament de la convocatòria de beques generals del Ministeri d'Educació i Formació.
Grup 9 d'Universitats (G9)
El Grup 9 d'Universitats (G9) és una associació conformada per les universitats públiques que són úniques en les seves respectives comunitats autònomes: Universitat de Cantàbria, Universitat de Castella-la Manxa, Universitat d'Extremadura, Universitat de les Illes Balears, Universitat de La Rioja, Universitat d'Oviedo, Universitat del País Basc/Euskal Herriko Unibertsitatea, Universitat Pública de Navarra i Universitat de Saragossa.
La finalitat de l'associació és potenciar les relacions entre les institucions universitàries pertanyents al grup, a fi de promoure, entre altres, la col·laboració en activitats docents i investigadores de la seva comunitat universitària. Les universitats del G9 tenen 170.000 estudiants, 19.340 membres del personal docent i investigador i 8.160 membres del personal d'administració i serveis.
Data de publicació: 24/03/2022