Xarxes socials i sectarisme polític: una amenaça per a la democràcia?

La tesi doctoral d'Andrés Silvano Bernstein Darder analitza l'ús que el populisme d'extrema dreta ha fet de les plataformes digitals. 

El sectarisme polític és una nova conceptualització de la polarització afectiva que posa en relleu el paper fonamental que té una concepció estreta i maniquea de la moral en la divisió de les societats democràtiques en faccions polítiques irreconciliables. Es tracta d'un atrinxerament perillós de la societat en bàndols moralment antagònics que pot erosionar les institucions democràtiques i fer-les disfuncionals.

Per estudiar aquesta relació, la tesi doctoral d'Andrés Silvano Bernstein Darder, defensada a la Universitat de les Illes Balears, tendeix un pont entre les literatures de la teoria política, la filosofia política, la cognició social, els estudis de xarxes socials, el comportament polític i l'opinió pública per atendre els diferents fenòmens que alimenten l'auge del sectarisme polític.

Aquesta tesi comença amb una anàlisi teòrica i filosòfica dels principis de la democràcia liberal per contextualitzar les amenaces actuals a què s'enfronten aquests països. A continuació, es destaca la importància fonamental d'una esfera pública sana en la qual els ciutadans lliures i iguals puguin accedir a informació precisa i participar en debats racionals sobre la gestió del seu mitjà de vida comú. En aquesta línia, l’anàlisi se centra en la irrupció de les xarxes socials i en com han revolucionat la manera en què moltes persones interactuen amb el seu entorn informatiu, a més de transformar per complet els seus processos de socialització.

Prestant especial atenció a la literatura de la cognició social, aquesta tesi destaca com aquestes plataformes fomenten la tendència de les persones al raonament motivat i altres biaixos cognitius, una cosa que es pot aprofitar per soscavar la qualitat de l'entorn informatiu.

A més, també es destaca com aquestes plataformes fomenten la interacció de les persones amb continguts altament emocionals que estan dissenyats per produir indignació moral, una cosa que ha contribuït en gran mesura a un component essencial del sectarisme polític: la moralització de la política. Això és, al seu torn, explotat per actors polítics, econòmics i socials interessats que s'aprofiten de les facilitats que aquestes plataformes els proporcionen per difondre desinformació. Aquesta pot cristal·litzar en predisposicions epistèmicament defectuoses més estables i pernicioses, com les percepcions polítiques falses i les teories de la conspiració. Aquestes predisposicions han contribuït en gran mesura al sectarisme polític, per la qual cosa s'analitzen detingudament des d'un punt de vista teòric i quantitatiu.

Aquesta tesi també aprofundeix en el paper que han exercit els moviments populistes d'extrema dreta de tot el món en l'auge del sectarisme polític. Aquests moviments han promogut en gran mesura la seva concepció estreta i excloent de la societat a les plataformes de les xarxes socials, que els han permès connectar amb persones prèviament aïllades, que se senten impotents davant d'una creixent pèrdua de poder. Atenent la literatura sobre la teoria de la identitat social, la tesi ofereix una anàlisi de l'ús que el populisme d'extrema dreta ha fet de les plataformes de les xarxes socials i de les possibilitats il·limitades que els brinden.

Aquests moviments han promogut percepcions polítiques falses, teories de la conspiració i la moralització de la política en línia per difondre les seves concepcions antielitistes, autoritàries i antipluralistes de la societat. El seu gran creixement en països tan distants com els Estats Units, l’Argentina o Itàlia no es pot entendre sense una anàlisi acurada de la seva relació amb l'esfera pública digital.

Aquesta tesi acaba amb una reflexió teòrica breu sobre les limitacions que tenen les democràcies liberals per frenar aquests moviments extremistes, i posa en relleu que qualsevol intent de resoldre l'enquistament de les societats democràtiques en bàndols tribalment antagònics ha de començar necessàriament per la transformació de l'esfera pública digital en un cos democràtic sa.

Doctorand: Andrés Silvano Bernstein Darder

Títol: Moralization and Misperception in Politics in the Age of Digital Social Media.

Direcció de tesi: Dr. Tomeu Sales Gelabert i Dr. Antoni Gomila Benejam

Programa de Doctorat en Cognició i Evolució Humana 

Data de l'esdeveniment: 23/09/2024

Data de publicació: 23/09/2024