Viu la prehistòria al jaciment dels Closos de Can Gaià

El grup de recerca Arqueouib organitza una jornada d'activitats el 14 de setembre per donar a conèixer aquest jaciment de Portocolom 

Dia: dissabte, 14 de setembre de 2019
Hora: de les 9.30 a les 13.30 hores i de les 16.30 a les 19.30 hores
Lloc: Closos de Can Gaià, carrer del Vapor Santueri, s/n, Portocolom, Felanitx 

El jaciment arqueològic dels Closos de Can Gaià (Portocolom, Mallorca) acollirà, dia 14 de setembre, una nova edició de la Diada Closos Viu la Prehistòria!, la setena des que va començar, al 2013.

Al llarg d’aquest dia es duran a terme una àmplia diversitat d’activitats lúdiques i educatives relacionades amb el món de la prehistòria i l’arqueologia, i que s’adrecen a un públic de totes les edats, com ara construir navetes gegants i en miniatura; fabricar eines de pedra i eines i collars d'os; aprendre a fer foc com a la prehistòria; metalls, la fosa d’una destral de bronze, les pintures prehistòriques, etc.

Els objectius principals de la Diada són dos. El primer, fer arribar al gran públic d’una manera divertida i diferent el món de la prehistòria i l’arqueologia. El segon, demostrar als agents implicats en el turisme balear l’elevat potencial que, com a recurs educatiu, cultural i turístic, té el ric, divers i original patrimoni arqueològic de les illes Balears. Els organitzadors treballen amb la idea que aquest pot ser un element clau per ajudar a complementar l’oferta turística i cultural existent a les Balears i atreure turisme de qualitat durant tot l’any.

Els tallers i les activitats de la Diada Viu la Prehistòria els impartiran investigadors i professionals de l’arqueologia que tenen una dilatada experiència en el camp de la divulgació de la prehistòria i l’arqueologia.

Totes les activitats de la Diada són gratuïtes. Tot i això, hem habilitat una taquilla inversa, de manera que si gaudiu de les activitats podreu fer un donatiu, que es destinarà íntegrament a desenvolupar la recerca i la divulgació als Closos.

L’oferta d’activitats és molt àmplia i podeu trobar tota la informació a la nostra pàgina de Facebook (@closos). Molta de l’oferta d’activitats està pensada perquè vingueu i hi participeu directament, si bé per a algunes és necessària la inscripció prèvia. Per formalitzar-la, heu d'enviar un missatge de Whatsapp al 689 339 970.

La Diada està organitzada i finançada pel Projecte Closos, que pertany al Grup de Recerca ArqueoUIB de la Universitat de les Illes Balears; l’Ajuntament de Felanitx, l’Hotel Cala Marsal i l’Associació d'Amics dels Closos.

Closos de Can Gaià

El jaciment arqueològic dels Closos de Can Gaià és un poblat de cases navetes, situat a devers 700 metres de la mar. Fou habitat de manera ininterrompuda des del 1700 aC, a l’inici de l’edat del bronze a les illes Balears, fins que va ser abandonat cap al 750 aC, ja durant la fase talaiòtica, a l’edat del ferro.

El Projecte Closos està lligat des del seu naixement al 1996 al Laboratori de Prehistòria de la Universitat de les Illes Balears, i té com a objectius principals desenvolupar i implementar noves pràctiques de recerca, docència, gestió i divulgació del patrimoni arqueològic entorn del jaciment dels Closos de Can Gaià.

Així, la seva recerca científica ha permès avançar de manera substancial en el coneixement de les societats prehistòriques que visqueren a les Balears a l’edat del bronze. Els resultats d’aquesta recerca han pres la forma de diverses tesis doctorals llegides, així com nombroses publicacions i articles científics, alguns dels quals han estat publicats a revistes internacionals de qualitat demostrada.

Això a banda, el Projecte Closos ha desenvolupat una tasca formativa important. Així, permet que els alumnes de la UIB coneguin de primera mà el funcionament de la recerca arqueològic mitjançant la realització de pràctiques de laboratori. A més, cada estiu s’hi organitza una campanya d’excavació arqueològica en la qual treballa un equip de 25 estudiants procedents de diferents universitats espanyoles i estrangeres que tenen l’oportunitat de formar-se en diversos aspectes que conformen una excavació arqueològica i que són difícils d’assimilar en els cursos universitaris ordinaris. També s’introdueixen en el tema de la prehistòria balear.

Finalment, el Projecte Closos ha centrat bona part dels esforços a desenvolupar noves formes de gestió i de divulgació del patrimoni arqueològic. Així, durant els més de vint anys de funcionament s’han fet innumerables activitats divulgatives (visites guiades, conferències, tallers didàctics, exposicions, etc.) del patrimoni prehistòric de les nostres illes i que ha arribat a milers de persones (tant locals com visitants). La Diada Closos Viu la Prehistòria, que va néixer al 2013 i en la qual cada any participen més de 500 persones, és un clar exemple de bones pràctiques i innovació en la divulgació.

En aquesta línia, el 2018, el Govern de les Illes Balears va aprovar, en el marc de la convocatòria anual de l’Impost del Turisme Sostenible (ITS), el projecte de creació del Parc Prehistòric dels Closos, que compta amb un finançament d’1,2 milions d’euros i en el qual es treballa perquè vegi la llum l’any 2022. 

Data de l'esdeveniment: 14/09/2019

Data de publicació: 10/09/2019