Vespapp és el segon millor projecte cofinançat per FEDER a Espanya

L'aplicació per a mòbil, creada per un equip d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears, l’han ideada per detectar i controlar la vespa asiàtica. Ha estat guardonada amb el segon premi al millor projecte cofinançat pel FEDER de l'Acte anual 2019 de Política Regional i Fons Europeus a Espanya. 

 

El projecte Instruments de ciència ciutadana per a la detecció i control de la vespa invasora (Vespa velutina), impulsat per un equip d'investigadors de la Universitat de les Illes Balears, ha obtingut el segon premi a l’Acte anual 2019 de Política Regional i Fons Europeus a Espanya.

El director general de Fons Europeus del Govern, Félix Pablo, i la investigadora de la UIB, Mar Leza, han rebut, aquest dimarts, el guardó de la mà de Mercedes Caballero, directora de Fons Europeus de l’Estat espanyol. Els representants dels organismes de l'Administració general de l'Estat, les comunitats autònomes i les entitats locals, així com de la Comissió Europea, han valorat la qualitat del projecte.

Vespapp

El projecte guanyador consisteix a desenvolupar un sistema per prevenir l’expansió a les Balears de l’espècie invasora vespa asiàtica (Vespa velutina), mitjançant la creació d’una aplicació (Vespapp) i de fer servir les xarxes socials per identificar-ne i localitzar-ne els exemplars, dissenyar i implantar un visor cartogràfic en línia per monitoritzar l’espècie i elaborar un model de predicció de la seva dispersió. El projecte ha estat cofinançat en un cinquanta per cent pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del programa operatiu FEDER de les Balears 2014-2020.

Aquesta aplicació ha permès crear i actualitzar de manera dinàmica una base de dades, a partir de la qual s’ha elaborat un mapa de distribució de la vespa asiàtica que ha permès dissenyar accions per gestionar i eradicar aquesta espècie invasora a les illes Balears.

No és la primera vegada que les Illes Balears obtenen un guardó que reconeix les millors actuacions cofinançades per la Unió Europea, a través del FEDER, ja que l’any 2017 es va rebre el primer premi per al projecte de construcció del Casal d’Infants i Joves del Camp Redó, promogut per l’Ajuntament de Palma.

L'acte, organitzat pel Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, va tenir lloc els dies 25 i 26 de novembre a Madrid, amb l'objectiu de difondre la importància de la política de cohesió com a eina per impulsar el desenvolupament econòmic, el progrés social i la sostenibilitat ambiental a Espanya.

En el marc d'aquest acte, la doctora Alicia Sintes, investigadora principal del grup de recerca en Física Gravitacional: Teoria i Observació (GRAVITY) i que ha liderat la participació de la UIB en el descobriment i la recerca sobre les ones gravitacionals a través de la col·laboració científica LIGO, va intervenir en una taula rodona dedicada al creixement intel·ligent.  

Notícies relacionades

Data de publicació: Wed Nov 27 12:51:00 CET 2019