Una tesi doctoral avalua la reconstrucció d'Haití després del terratrèmol de 2010

La recerca de Remsly Desravines ha estat possible gràcies a un projecte de cooperació universitària al desenvolupament de la Universitat de les Illes Balears amb el suport del Govern de les Illes Balears i CRUE Universitats Espanyoles. 

Remsly Desravines va arribar a la Universitat de les Illes Balears procedent d’Haití el setembre de 2012 per cursar-hi el Màster Universitari en Anàlisi, Planificació i Gestió a Àrees Litorals gràcies a una beca de la UIB en el marc d’un programa de CRUE Universitats Espanyoles per ajudar estudiants universitaris d’Haití afectats pel devastador terratrèmol que havia assolat el país dos anys abans.

Recentment, Remsly Desravines ha defensat a la UIB la seva tesi doctoral a la UIB, en la qual s’examinen les estratègies de desenvolupament que es posaren en marxa a Haití després del terratrèmol de 2010. L’estudi s’ha centrat, concretament, en el nucli de Canaan, una àrea suburbana als afores de la capital d’Haití, Port-au-Prince.

L'enfocament principal s’ha centrat en l'anàlisi de la governança, la vulnerabilitat i els riscos naturals i antròpics. A través d'una anàlisi crítica s'han avaluat els enfocaments de desenvolupament adoptats durant la reconstrucció i s'han identificat les limitacions a què s’enfronten a l'hora d'aconseguir reduir la vulnerabilitat i el risc en aquesta zona caracteritzada per una vulnerabilitat socioambiental alta.

L'anàlisi ha revelat la importància crucial d'una governança efectiva i participativa en la planificació i execució de projectes de desenvolupament, especialment a les zones propenses a riscos naturals. S’han analitzat els resultats d'una enquesta extensa elaborada l'any 2018 al Canadà, que examinava els fracassos i els obstacles dels delinqüents per part dels residents de la zona, històries com la manca de coordinació entre els actors clau, la debilitat institucional i l'exclusió de les comunitats locals a la zona en el procés de presa de decisions.

Per abordar aquestes limitacions, l’investigador ha proposat l’aplicació d’un enfocament integrat cap a la sostenibilitat, d'acord amb els Objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 que promou l'Organització de les Nacions Unides, per abordar els desafiaments de la governança i la gestió de riscos en projectes de desenvolupament a zones vulnerables. A més, s'ha utilitzat l’anomenat mètode de la jerarquia analítica (AHP, per les sigles en anglès) per desenvolupar una eina de valoració prèvia de projectes, la qual permet avaluar de manera sistemàtica i objectiva la idoneïtat de les intervencions planificades segons l’impacte socioambiental.

Els resultats de l'anàlisi crítica han revelat les deficiències en les estratègies de desenvolupament que es varen posar en marxa a Canaan després del terratrèmol. S'han identificat problemes en la governança, com ara la manca de participació de les comunitats locals en la presa de decisions i la coordinació insuficient entre els actors involucrats.

La proposta de l'eina de valoració prèvia de projectes basada en AHP cerca millorar la presa de decisions en projectes de desenvolupament futurs a zones d'alta vulnerabilitat socioambiental. Aquesta eina considera aspectes clau de sostenibilitat, com ara l'equitat social, la preservació del medi ambient i la resiliència davant dels riscos naturals i antròpics.

Així, s'espera que les troballes i les recomanacions d'aquesta investigació siguin útils per als responsables de la presa de decisions i els equips professionals involucrats en el desenvolupament sostenible i la reducció de riscos en contextos similars a Canaan, Haití.

Una iniciativa de cooperació universitària al desenvolupament

La tesi doctoral de Remsly Desravines l’han dirigit els doctors Joana M. Petrus i Maurici Ruiz, membres del Grup d’Estudis Demogràfics i Turístics (GEDITUR) de la UIB, i s’ha fet en el marc del projecte de cooperació «Diseño de una herramienta de diagnóstico y autoevaluación de proyectos en zonas de alta vulnerabilidad socioambiental. El ejemplo de la comuna de Canaan (Haití)», finançat mitjançant la convocatòria d’ajuts per a projectes de cooperació universitària al desenvolupament que es va iniciar el curs 2018-19 i que ha pogut culminar satisfactòriament amb aquest resultat destacat.

L’execució del projecte i de la tesi doctoral de Remsly Desravines no hauria estat possible sense el finançament conjunt de l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament i Solidaritat (OCDS) de la UIB i la Direcció General de Cooperació i Immigració de la Conselleria de Famílies i Afers Socials del Govern de les Illes Balears. 

Data de publicació: 17/05/2024