El treball dels investigadors del grup de recerca en Química Supramolecular investiga l’impacte de les interaccions anió-π en el món biològic
Una recerca del grup de Química Supramolecular de la Universitat de les Illes Balears ha estat destacada com a VIP (very important paper) i seleccionada per a la portada del número del mes de novembre de la revista Chemistry: An Asian Journal.
El treball dels investigadors de la UIB investiga l’impacte de les interaccions anió-π en el món biològic. Les interaccions anió-π són un tipus d’interacció no covalent que s’estableix entre un anell deficient en electrons i un anió. Mitjançant eines computacionals, els investigadors de la UIB han demostrat el paper fonamental que té la interacció anió-π en el mecanisme catalític de l’enzim sulfur: quinona oxidoreductasa.
En els humans, aquest enzim és el responsable d’un procés de desintoxicació, oxidant els anions S2– i HS– a sofre elemental i transferint els electrons al coenzim FAD, que a la vegada els transfereix al pool de quinones de la membrana cel·lular.
En microorganismes com sulfidotrophic bacteria, aquest enzim és fonamental en la respiració dependent del sofre o la fotosíntesi anaeròbica, per tal d’obtenir energia per al seu propi desenvolupament.
La recerca posa de manifest que a la primera passa del mecanisme enzimàtic es forma un intermedi aniònic, el qual és estabilitzat per la interacció anió-π establerta entre un residu de cisteïna i una molècula de FAD.
Referència bibliogràfica:
Bauzá, A., Quiñonero, D., Deyà, P. M. and Frontera, A. (2013), «On the Importance of Anion–π Interactions in the Mechanism of Sulfide: Quinone Oxidoreductase». Chemistry Asian Journal, 8: 2708–2713. doi: 10.1002/asia.201300786
Documents relacionats
Data de publicació: 27/11/2013