Una recerca de l'IMEDEA (CSIC-UIB) descobreix una espècie extinta de mussol a l'arxipèlag de Madeira

Un equip internacional de científics amb participació de l'IMEDEA (CSIC-UIB) ha descrit una nova espècie fòssil de mussol, la primera au extinta de l'arxipèlag de Madeira (Portugal)

L'Otus mauli, que constitueix, a més, la primera rapinyaire nocturna descrita a la zona, va tenir hàbits terrestres i es va estingir a causa de l'arribada dels humans a l'illa

Fa vint anys, l'investigador alemany Harald Pieper va descobrir a Madeira les restes fòssils d'una petita au rapinyaire nocturna que, fins ara, no s'havien estudiat en profunditat. Un equip internacional de paleornitòlegs ha demostrat que les restes pertanyen a una espècie extinta de mussol, desconeguda fins al moment, que han anomenat Otus Mauli.

«Es tracta d'una espècie amb potes molt llargues i ales lleugerament més curtes que les dels mussols europeus continentals, dels quals deriva», explica Josep Antoni Alcover, un dels autors de l'estudi i investigador de l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA), organisme mixt de la Universitat de les Illes Balears i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC).

El resultat de les anàlisis sobre les proporcions de les restes fòssils, que s'ha publicat a la revista Zootaxa, revela que l'Otus mauli podria haver estat una espècie d'hàbits terrestres i que la seva alimentació devia consistir en invertebrats, i «ocasionalment, en algun llangardaix o ocell».

«El més probable és que la seva extinció es relacioni amb l'arribada dels humans i la fauna que els va acompanyar», explica Alcover, que destaca també que la seva desaparició formaria part del patró d'extinció d'espècies insulars que es dóna en pràcticament totes les illes del món.

Segons els investigadors, entre les causes de l'extinció d'aquest mussol destaca la destrucció de l'hàbitat, ja que Madeira va patir greus incendis durant els set anys següents a l'arribada dels portuguesos. D'altra banda, juntament amb els humans també varen arribar noves aus amb malalties estranyes per a les espècies autòctones, i rates i ratolins que varen poder depredar ous d'animals que nidificaven prop del terra

Exclusiu de Madeira?

La mateixa espècie, o una de semblant, s'ha documentat a les dunes de Porto Santo, una altra de les illes de l'arxipèlag de Madeira. «Aquest fet és molt interessant –opina Alcover–, però difícil d'avaluar, perquè els materials trobats són pobres i fragmentats».

«Si els mussols de Madeira i de Porto Santo fossin espècies distintes, la capacitat voladora d'Otus de l'arxipèlag de Madeira seria molt menor que la dels mussols continentals. La distància entre les dues illes hauria estat suficient per aïllar-los», apunta Alcover.

L'homogeneïtat de les mides dels mussols de les dues illes així com les diferències respecte els mussols europeus indiquen que va existir un aïllament genètic respecte a les poblacions continentals. La distància entre el continent i l'arxipèlag sí que va ser suficient per a la diferenciació de l'espècie.

En aquest arxipèlag s'espera descobrir en un futur pròxim noves espècies d'aus «que documentaran un món que ha desaparegut fa tan sols uns pocs centenars d'anys. Igualment passarà a les illes Açores, on ja es disposa d'evidències sobre l'existència d'un mussol diferent del de Madeira i Europa, també extint», comenta el científic de l'IMEDEA.

Font: SINC

Referència bibliogràfica:
Rando J. C.; Pieper H.; Alcover J. A.; Olson S. L. «A new species of extinct fossil Scops owl (Aves: Strigiformes: Strigidae: Otus) from the Archipelago of Madeira (North Atlantic Ocean)». Zootaxa 3182: 29-42, febrer 2012.

Documents relacionats

Data de publicació: 21/03/2012