Una passa endavant en l'obtenció de fòsfor d'una manera més sostenible

Els investigadors del grup de Química Supramolecular de la UIB publiquen, a Nature Chemistry, un estudi en el qual proposen un nou procés per obtenir derivats de fòsfor sense Cl2,un gas altament tòxic 

El fòsfor blanc (P4) és la font fonamental de fòsfor per a múltiples aplicacions, tant industrials com acadèmiques. Es fa servir, per exemple, en medicaments, retardants de flama, components de bateries, fertilitzants, herbicides i altres reactius per a química fina.

Entre els reactius de fòsfor més utilitzats hi ha el triclorur de fosfor (PCl3). Per poder produir-lo de manera industrial, es necessita gas Cl2, que és problemàtic des del punt de vista mediambiental, però per al qual fins ara no hi havia cap alternativa. És per això que és molt important transformar el fòsfor blanc en productes químics útils que puguin emprar-se com a alternativa al PCl3 i desenvolupar rutes químiques amigables ecològicament.

Recentment, un equip d’investigadors del grup de recerca en Química Supramolecular de la Universitat de les Illes Balears, juntament amb investigadors de la Universitat Tècnica de Dresden (Alemanya), han publicat un article en la prestigiosa revista científica Nature Chemistry. Hi plantegen una alternativa viable gràcies a la qual el fòsfor blanc es pot transformar en un reactiu de fòsfor útil que es pot fer servir com a alternativa al PCl3.

La transformació s’aconsegueix mitjançant un procés anomenat onioació oxidativa (en anglès oxidative onioation). Aquest descobriment pot tenir una importància fonamental en la indústria química, si fa possible l’eliminació del gas Cl2, que és molt tòxic i contaminant, i substituir-lo per alternatives amb menys impacte ambiental i alhora més bones de manejar per la indústria.

Referència bibliogràfica 

Donath, M., Schwedtmann, K., Schneider, T., Hennersdorf, F., Bauzà, A., Frontera, A. & Weigand, JJ (2022). Direct conversion of white phosphorus to versatile phosphorus transfer reagents via oxidative onioation. Nature Chemistry 14, 384-391. https://doi.org/10.1038/s41557-022-00913-4. 

Data de l'esdeveniment: 26/04/2022

Data de publicació: 26/04/2022