Una molècula patentada a la UIB inicia la fase 3 per convertir-se en medicament contra la calcifilaxi de la mà de Sanifit

L'empresa biofarmacèutica derivada de la UIB ha anunciat que s'ha administrat amb èxit el compost SNF472 al primer pacient. L'SNF472 és la primera molècula sorgida d'una universitat espanyola que arriba a la fase 3. 

L'empresa biofarmacèutica Sanifit, creada l'any 2004 com a empresa derivada (spin-off) de la Universitat de les Illes Balears, ha anunciat que el compost SNF472 ha iniciat amb èxit la fase 3 per convertir-se en medicament contra la calcifilaxi o arteriolopatia urèmica calcificant (AUC).

D'aquesta manera, l'SNF472 es converteix en la primera molècula sorgida d'una universitat espanyola que arriba a la fase 3, que comprèn assaigs clínics a gran escala amb l'objectiu d'establir la seguretat i l'eficàcia del fàrmac i així avaluar la relació risc-benefici.   

L'SNF472 és un compost sorgit de la recerca desenvolupada i patentada pel Laboratori d'Investigació en Litiasi Renal de la UIB. Es basa en l'acció inhibidora de la calcificació del fitat, un compost que és present de manera natural en molts aliments, principalment el llegum, els cereals integrals i la fruita seca.

L'SNF472 es troba ja en la fase 3 de desenvolupament per al tractament de la calcifilaxi o arteriolopatia urèmica calcificant (AUC), una malaltia rara i devastadora. Aproximadament el 55 per cent dels pacients moren durant el primer any des del diagnòstic. La causa subjacent d'aquesta malaltia és la calcificació greu de les arterioles de la pell, que són els vasos sanguinis que condueixen la sang des de les artèries fins als capil·lars.

L'SNF472 és una formulació intravenosa de myo-inositol hexafosfat amb un innovador mecanisme d'acció per al tractament de pacients d'hemodiàlisi amb malalties cardiovasculars relacionades amb calcificacions. L'SNF472 bloqueja selectivament la progressió de les calcificacions cardiovasculars patològiques i planteja una solució innovadora per a aquesta necessitat mèdica no coberta.

L'Agència Europea del Medicament i l’FDA (Food and Drug Administration, dels Estats Units) l'han reconegut amb l'estatus de medicament orfe per al tractament de la calcifilaxi.

Notícies relacionades

Data de publicació: 14/02/2020