La doctora Anna Heffernan ha estat seleccionada per l’Agència Espacial Europea per formar part de l’equip científic de la missió que posarà en òrbita el primer observatori espacial d’ones gravitacionals.
El doctor Sascha Husa copresidirà dos equips de treball dedicats a la descodificació de senyals d’ona i a l’establiment de les definicions tècniques per al desenvolupament del programari de la missió LISA.
La doctora Anna Heffernan, investigadora del grup de Física Gravitacional: teoria i observació (GRAVITY) de la Universitat de les Illes Balears, ha estat seleccionada per l’Agència Espacial Europea (ESA) per formar part de l’equip científic de la missió espacial LISA, l’organisme que s’encarregarà de supervisar i maximitzar el rendiment científic d’aquesta col·laboració internacional que té com a objectiu fer realitat la construcció del primer observatori espacial d’ones gravitacionals.
Com a experta europea en formes d’ona, Anna Heffernan és una dels 11 científics europeus que ha triat l’ESA per formar part de l’equip científic de la missió LISA, juntament amb altres sis científics nord-americans que ha triat la NASA i un científic que ha triat el Consorci LISA, una col·laboració global de més de 1.800 científics.
El seu nomenament es va fer públic mentre ella tornava del 13th Iberian Gravitational Wave Meeting, que es va fer a Salamanca del 24 al 26 de juny, on havia participat com a ponent plenària convidada per tractar sobre les formes d’ona per a LISA. «Estic encantada d’haver estat seleccionada. LISA obrirà una nova finestra al nostre univers i hi ha molta ciència per fer. Ajudar a maximitzar el rendiment d’una missió tan innovadora és un privilegi», assegura la doctora Heffernan.
La doctora Heffernan és l’única investigadora d’una institució d’Espanya que formarà part d’aquest comitè per als propers tres anys. La investigadora ha tingut un paper destacat en la missió LISA. Ha codirigit l’equip de treball de LISA encarregat de coordinar i supervisar el desenvolupament de plantilles de forma d’ona per a l’anàlisi de senyals d’aquesta missió. També ha estat membre del grup dedicat a la gestió de la comunicació interna de LISA, i el passat mes de novembre de 2023 va ser nomenada membre del Consell Constituent del Consorci LISA.
Paper destacat de la UIB en la missió LISA
El nomenament de la doctora Heffernan confirma el paper destacat que la Universitat de les Illes Balears, a través del grup GRAVITY, fa en la missió espacial LISA. A més d’ella, el doctor Sascha Husa, investigador col·laborador del grup GRAVITY, també tindrà un paper destacat en la missió LISA i copresidirà dos dels equips de treball espanyols que treballaran en el desenvolupament del programari i l’organització dels recursos computacionals necessaris per descodificar milions de senyals superposades i identificar les fonts que les emeten: el primer, la nova unitat de formes d’ona; el segon, l’equip de treball que ha d’establir les convencions i definicions tècniques que constituiran la base de tot el desenvolupament del programari de LISA.
Les formes d’ona, un àmbit en el qual destaca la UIB, es refereixen a la resolució de les equacions de camp d’Einstein i les equacions de moviment per predir l’aspecte que tindran les formes d’ona generades per diferents tipus de sistemes, fins ara centrades especialment en sistemes binaris. La forma d’aquestes ones pot variar en funció de si es tracta de forats negres, estels de neutrons o una mescla d’ambdós, així com de les masses del sistema, la ràtio de masses o les òrbites dels cossos. Aleshores, quan es detecta una ona gravitacional, els investigadors han de fer enginyeria inversa per veure a quin dels models predits s’assembla.
En el camp de les formes d’ona, la doctora Heffernan aporta els seus coneixements sobre models d’autoforça, postnewtonians i fenomenològics, en els quals la UIB té un lideratge reconegut.
Un observatori d’ones gravitacionals a l’espai
L'Agència Espacial Europea (ESA) va confirmar el passat mes de gener que la missió espacial LISA havia superat amb èxit la fase d’estudi i entrava de ple en la fase d’implementació per construir el primer observatori espacial d’ones gravitacionals. La previsió és que LISA (Antena Espacial d'Interferometria Làser) es posi en òrbita a mitjan dècada de 2030.
La missió LISA és possible per la col·laboració entre l’ESA, que la lidera, les agències espacials dels seus estats membres, la NASA i un consorci científic internacional, el Consorci LISA, en el qual participa la Universitat de les Illes Balears.
Notícies relacionades
- L’Agència Espacial Europea dona llum verda a la missió espacial LISA, amb participació de la UIB
- La UIB és la tercera institució amb més contribució de personal al consorci de la missió espacial europea LISA
- La doctora Anna Heffernan, nomenada membre del Consell Constituent del Consorci LISA
Data de publicació: 11/07/2024