Una guia de bones pràctiques per als entrenadors de l'esport en edat escolar

La publicació s'ha fet a partir d'un estudi del grup de recerca en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport 

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports i la Universitat de les Illes Balears han presentat la publicació Pautes per millorar la intervenció educativa en esportistes i famílies en edat escolar, elaborada a partir dels primers resultats del seu estudi conjunt sobre la creació d'entorns socials favorables en l'esport escolar que varen encarregar l’abril de 2016 al grup de recerca en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport de la UIB. La publicació de la guia ha comptat amb un ajut de l’Institut de Recerca i Innovació Educativa (IRIE) i la Conselleria de Cultura, Participació i Esports.

La presentació, que s’ha fet simbòlicament a Alaró quan fa més d'un any dels fets violents que varen ocórrer a les grades entre pares en un partit infantil, ha servit també perquè des de la Conselleria de Cultura, Participació i Esports s'expliqui en què consistirà la segona fase del seu programa «Posam valors a l'esport», desenvolupat a través de la Direcció General d'Esports i Joventut, una de les seves prioritats, que s’implementa des de principis de legislatura en col·laboració amb la UIB i els consells insulars i s’adreça a educar en valors a través de l'esport escolar.

Tant és així que, treballant en aquesta línia, durant la pròxima temporada el programa incidirà en la formació de pares i mares, després de la primera fase, realitzada durant la temporada 2016-17, en què es va fer una intervenció en tècnics de les Illes Balears mitjançant el modelatge per fomentar la transmissió de valors socials en l’esport per part dels tècnics. L’acció principal va consistir en la formació de 500 tècnics a totes les Illes Balears per educar en valors, que va tenir un impacte sobre 10.000 esportistes aproximadament.

Per mesurar l'impacte d'aquesta intervenció es va realitzar aquest estudi, els resultats principals del qual són que el 62% dels equips han millorat les conductes prosocials, el 19% manté uns bons resultats i l’altre 19% no milloren.

Durant l’any 2018, la línia d’acció principal per erradicar aquests comportaments contraris al joc net se centra en accions concretes en el públic assistent a les competicions a partir de la formació en valors de l’entorn familiar.

Així mateix, la Conselleria, amb l’objectiu de prevenir la violència i la xenofòbia originades en qualsevol tipus de manifestació esportiva, està tramitant i publicarà durant l’any 2018 el decret —previst ja fa més d’un any— per regular les funcions i la composició de la Comissió contra la Violència a l’Esport de les Illes Balears, prevista a la Llei 14/2006, de 17 d’octubre, de l’esport a les Illes Balears.

En la presentació d’aquest dijous a Alaró, hi han intervingut el Rector de la UIB, doctor Llorenç Huguet; la consellera de Cultura, Participació i Esports, Fanny Tur; el batlle d'Alaró, Guillem Balboa; el director general d'Esports i Joventut, Carles Gonyalons; l'autor del llibre i investigador de la UIB, Xavier Ponseti; i el vicepresident del club UE Alaró, Tolo Noguera. També hi han estat presents representants de diferents federacions esportives i del teixit esportiu.

Notícies relacionades

Data de l'esdeveniment: 03/05/2018

Data de publicació: 02/05/2018