Un projecte de l'IMEDEA (CSIC-UIB) obté una ajuda Advanced Grant del Consell Europeu de Recerca

La doctora Anna Traveset lidera el projecte Islandlife per revelar la complexitat dels ecosistemes terrestres 

L'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB) ha obtingut una ajuda Advanced Grant, que concedeix anualment el Consell Europeu de Recerca (ERC), per al projecte de recerca Islandlife, al capdavant del qual hi ha la doctora Anna Traveset, investigadora de l’IMEDEA (CSIC-UIB).

El projecte Islandlife impulsarà l'estudi més complet que s’haurà fet fins ara de les xarxes ecològiques multicapa en ecosistemes terrestres, que avalua molts tipus d'interaccions entre espècies simultàniament. El projecte se centra en cinc arxipèlags: dos a la zona tropical (Galápagos i Seychelles), dos més a la zona temperada (illes Balears i illes Canàries) i un a l'àrtic (Svalbard).

«Per primera vegada, es compararà l’estructura de la xarxa tròfica d’illes pristines, o poc pertorbades, de pocs quilòmetres amb àrees de grandària similar en illes pròximes i habitades per l'home per comprendre els efectes del canvi global en aquests valuosos ecosistemes», assenyala Anna Traveset.

Combinant observacions directes en el camp, monitoratge de vídeo automatitzat, tècniques moleculars d'avantguarda i nous models de coextinció, el projecte Islandlife persegueix revelar la biodiversitat d'aquests ecosistemes, comprendre’n la complexitat i avaluar-ne la fragilitat davant els factors de canvi global, principalment les invasions biològiques. «A més, el mostreig replicat al llarg de les latituds permetrà testar noves hipòtesis biogeogràfiques amb unes bases de dades excepcionals», apunta Traveset.

Advanced Grant

Les ajudes Advanced Grant, que estan destinades a desenvolupar projectes pioners i d'alt risc, formen part del pilar de ciència excel·lent del programa de recerca i innovació Horitzó Europa i destinen un finançament de prop de 2,5 milions d'euros per a cada projecte durant cinc anys. En aquesta edició, es beneficiaran de les ajudes 253 científics, 13 dels quals a Espanya.

Font: IMEDEA (CSIC-UIB) 

Data de publicació: 26/04/2022