Més seguretat i eficàcia són alguns dels seus beneficis. Es multiplica la qualitat dels controls, es redueix la despesa econòmica i baixa al mínim la generació de possibles residus contaminants
Científics i investigadors dels cinc continents, fins a completar un quadre de 144 participants, es reuneixen a Pollença (Mallorca) entre el 14 i el 18 de setembre. El motiu és presentar els avanços més recents en l’automatització dels mètodes d’anàlisis químiques, des de les anàlisis clíniques i farmacèutiques fins a les mediambientals i alimentàries, entre d’altres. S’obre un camp que té una incidència màxima en l’existència quotidiana i la millora de la qualitat de vida de les persones.
Des d’un seguiment continuat i automatitzat de les anàlisis d’orina, que permeten conèixer amb extrema precisió i rapidesa com expulsa del cos els productes que està prenent un pacient, fins al control de partícules contaminants en l’aire i en líquid (por exemple, en depuradores i refineries) o la presència d’elements radioactius. Aquests i molts altres camps de la nostra vida diària es beneficien amb la millora en el que es coneix com a automatització mitjançant anàlisis en flux (aplicable sobretot a líquids i gasos). Seguretat, rapidesa, eficàcia i estalvi són alguns dels seus múltiples beneficis. La tècnica permet efectuar un gran nombre d’assaigs en un temps mínim i amb mostres de mida minúscula (d’uns 100 microlitres, menys que una gota de sang), cosa que redueix de forma molt considerable tant la despesa econòmica dels assaigs com els residus generats.
A més a més, es treballa dins un sistema molt tancat, cosa que dificulta que es puguin contaminar les mostres que es fan servir. Amb aquest mètode automatitzat, impulsat els darrers anys amb la incorporació dels ordinadors, es poden efectuar, per exemple, fins a 120 mesuraments cada hora, amb diferents canals treballant en paral·lel, amb una sola mostra de sang.
Sobre tot això es debatrà a fons durant cinc dies al congrés Flow Analysis XI, que confirma una vegada més el potencial de Mallorca com a centre d’atracció d’investigadors de tot el món, una injecció benvinguda en temps de crisi econòmica i caiguda de les xifres turístiques. Els participants en el simposi pertanyen a 23 països diferents. Espanya, Portugal, Tailàndia i el Japó es troben entre els que més hi aporten. Curiosament, dins el grup dels més representats hi figura un país tan fuetejat recentment per la guerra i el caos com l’Iraq, amb sis investigadors presents.
El congrés, que arriba a l’onzena edició i té com a seu l’hotel Pollentia Club Resort, l’organitza l’Associació de Ciències i Tècniques Ambientals (AEST en les seves sigles en anglès), la Universitat de les Illes Balears (UIB) i l’Associació Japonesa per a l’Anàlisi mitjançant Injecció en Flux (JAFIA en anglès). Al capdavant del simposi, com a coordinador, hi ha Víctor Cerdà, catedràtic de Química Analítica de la UIB.
Del patrocini se n’encarreguen la Direcció General de Recerca, Desenvolupament Tecnològic i Innovació de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Innovació del Govern balear; el Ministeri de Ciència i Innovació; l’entitat bancària Sa Nostra; les firmes Crison España i Sciware i el consorci TIRME. Tota la informació es pot consultar, en anglès, a la web www.uib.es/depart/dqu/dquiweb/flowXI.htm.
Documents relacionats
Data de publicació: 14/09/2009