Un article del grup de recerca NUCOX, guardonat per la revista científica «Nutrients»

El treball dels investigadors de la Universitat de les Illes Balears sobre la influència de la dieta mediterrània en la malaltia del fetge gras no alcohòlic ha estat reconegut com el segon millor article publicat l’any 2022 en aquesta reconeguda publicació internacional.

Un estudi dels investigadors del grup de recerca en Nutrició Comunitària i Oxidació (NUCOX) de la Universitat de les Illes Balears, l’IdISBa i CIBEROBN ha obtingut el segon premi al millor article publicat al llarg de l’any 2022 per la revista científica Nutrients, una de les més importants en l’àmbit internacional en el camp de la nutrició humana.

El treball premiat se centra en l’estudi de l’efecte que la dieta mediterrània té en la progressió de la malaltia del fetge gras no alcohòlic, i revela que l'adherència a una dieta mediterrània personalitzada, combinada amb activitat física, pot prevenir i revertir la malaltia del fetge gras no alcohòlic en pacients amb síndrome metabòlica. 

La recerca, que es va dur a terme durant sis mesos amb la participació de 138 pacients d'entre 40 i 60 anys de Mallorca i de Navarra, demostra que seguir una dieta mediterrània pot tenir beneficis significatius per a aquests pacients i millorar múltiples factors de salut.

La malaltia del fetge gras no alcohòlic és una condició sovint associada amb altres problemes com la síndrome metabòlica, la diabetis tipus 2 i les malalties cardiovasculars.

Els resultats varen mostrar que aquells pacients que varen augmentar la seva adherència a la dieta mediterrània varen experimentar una reducció significativa del seu pes corporal, de l’índex de massa corporal, del perímetre de cintura i del greix intrahepàtic. També es varen observar millores en la pressió arterial, tant de la sistòlica com de la diastòlica.

L'estudi conclou que una adherència més elevada a la dieta mediterrània està associada amb una millora notable en els factors de risc de la síndrome metabòlica i amb una reducció del greix hepàtic, un fet que podria ajudar a revertir la malaltia del fetge gras no alcohòlic. Aquests resultats subratllen la importància d’un estil de vida saludable i de combinar una alimentació equilibrada amb activitat física per millorar la salut dels pacients amb síndrome metabòlica. 

Aquests resultats representen un avenç en la gestió de la malaltia del fetge gras no alcohòlic i reforcen el valor de la dieta mediterrània com a estratègia eficaç per tractar malalties relacionades amb el metabolisme.

Referència bibliogràfica

Montemayor, S.; Mascaró, C. M.; Ugarriza, L.; Casares, M.; Llompart, I.; Abete, I.; Zulet, M.Á.; Martínez, J. A.; Tur, J. A.; Bouzas, C. Adherence to Mediterranean Diet and NAFLD in Patients with Metabolic Syndrome: The FLIPAN Study. Nutrients 2022, 14, 3186. https://doi.org/10.3390/nu14153186

  

Data de publicació: 10/09/2024