#TotÉsQuímica: una campanya per acostar la Química a la societat

El Departament de Química de la UIB impulsa una campanya per donar a conèixer la importància de la Química per al nostre benestar i qualitat de vida 

Sabies que la vida se sustenta sobre reaccions químiques que tenen lloc en el si dels éssers vius? O que la Química impulsa avenços científics i tecnològics que milloren la nostra esperança i qualitat de vida? En definitiva, la Química dona resposta als reptes presents i futurs de la nostra societat.

Aquests són alguns dels missatges de la campanya divulgativa sobre la importància de la Química que ha organitzat el Departament de Química, en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Químics de les Illes Balears i l'Associació de Químics de les Illes Balears, i amb el suport del Govern de les Illes Balears. Aquesta campanya es fa en el marc de les activitats organitzades per commemorar l'Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements.

A partir del dia 6 de juny i fins al 24, les marquesines dels autobusos de l'EMT de Palma seran el suport dels missatges per donar a conèixer la importància de la Química en tots els àmbits de la nostra vida, especialment pel que fa a la salut, les energies renovables, la qualitat de vida, la sostenibilitat, l'alimentació, el medi ambient, les noves tecnologies, la moda, la cosmètica, la construcció sostenible, l'art, el transport o l'esport.

Els missatges van acompanyats amb les il·lustracions d'Aleix Pons i el disseny s'ha fet des de la secció de Comunicació Interna, Promoció i Imatge del Servei de Comunicació, Promoció i Imatge. 

Aquesta campanya s'estendrà també a les xarxes socials i es podrà seguir a través de l'etiqueta #TotÉsQuímica des dels perfils institucionals de la UIB a Twitter, Facebook i Instagram.

150 anys de la taula periòdica

L'Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) ha proclamat el 2019 Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics (IYPT 2019), amb el propòsit de celebrar la gènesi i el desenvolupament de la taula periòdica des de la proposta del sistema periòdic per part de Dmitri Mendeléiev, ara fa cent cinquanta anys. Així mateix, es pretén donar a conèixer el paper de la química en la recerca de solucions per a reptes mundials, com ara el desenvolupament sostenible, el futur d’una energia neta, l’alimentació o la salut. 

La UIB s'ha sumat a aquesta commemoració amb un programa d'activitats que es desplegarà fins al mes de desembre. Després de les vacances d'estiu, la campanya es reprendrà amb la conferència «La taula periòdica: una història personal de ciència i vida», que pronunciarà el doctor José Manuel López Nicolás, de la Universitat de Múrcia. Serà el 9 de setembre, a les 12.30 hores, a la sala d'actes de Son Lledó.

Del 21 de setembre al 18 d'octubre, el Centre de Cultura de Palma acollirà l'exposició «L’art de la taula: taula periòdica, les dones i els seus elements». L’exposició conjuga l’art i la ciència per destacar el paper integrador de la taula periòdica, ja que recull tots els elements químics i els ordena segons les seves propietats, tant els naturals, que s’originen a l’univers, com els artificials. Així mateix, recordarà i farà incís en el treball de les dones que han contribuït al desenvolupament de la taula periòdica.

El 27 de setembre tindrà lloc la taula rodona «Dones darrere la taula periòdica. Les dones químiques d’ahir i d’avui enfront dels reptes professionals», en la qual participaran Josefa Donoso, Dolores Mateo, Mercè Ràfols i Laura Mariño. Serà a les 19.30 hores, a Ca n'Oleo.

El 7 d’octubre, el doctor Claudi Mans i Teixidó, professor emèrit jubilat d'Enginyeria Química de la Universitat de Barcelona, impartirà la conferència «Taules periòdiques insòlites». Serà a les 19.30 hores, a Ca n'Oleo.

El mes d’octubre es presentarà als centres de secundària el joc de cartes GeniusUp!, edició especial de Química, que ha coordinat el doctor Francisco José Perales, cap de la Unitat de Gràfics i Visió per Ordinador de la UIB. En aquest mateix període, la campanya divulgativa «Tot és química» arribarà a les escoles de les Illes Balears. En aquest mateix període, la campanya divulgativa «Tot és Química» arribarà a les escoles de les Illes Balears.

El mes de novembre també es faran diverses activitats en el marc de la Setmana de la Ciència.

Totes aquestes activitats tenen el suport del Vicerectorat de Campus Digital i Transmèdia, el Vicerectorat de Projecció Cultural, Universitat Oberta i Seus Universitàries, la Facultat de Ciències, la Unitat de Gràfics i Visió per Ordinador de la UIB, la Vicepresidència i Conselleria de d'Innovació, Recerca i Turisme, i la Conselleria d'Educació i Universitat del Govern de les Illes Balears.

Notícies relacionades

 

Data de publicació: 06/06/2019