«Sempre al teu costat», imatges que narren el procés vital d'una persona amb Alzheimer i la seva família

Projecció del documental i exposició fotogràfica del treball del professor Josep Pérez amb motiu del Dia Mundial de l’Alzheimer 

Projecció del documental
Dia: dimecres, 18 de setembre de 2019
Hora: 20 hores
Lloc: Centre de Cultura Sa Nostra, carrer de la Concepció, 12, Palma

Inauguració de l’exposició
Dia: divendres, 20 de setembre de 2019
Hora: 20 hores
Lloc: Sa Riera, carrer de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma 

En el marc del Dia Mundial de l’Alzheimer, tindrà lloc la projecció d’un documental i la inauguració d’una exposició fotogràfica que ha elaborat el professor de la UIB Josep Pérez, en què narra la història de vida i el procés que viuen una persona amb Alzheimer i la seva família.

La finalitat del treball realitzat per Josep Pérez (professor del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació de la UIB), titulat Sempre al teu costat, és cridar l’atenció sobre un fet que sovint és invisible, perquè la societat s’estima més mirar cap a una altra banda i no veure coses que fan mal a la vista. L’Alzheimer és una malaltia devastadora per a qui la pateix, però també per a les persones cuidadores, que solen ser els familiars més propers. Aquestes persones queden atrapades en unes circumstàncies vitals que s’haurien estimat més no conèixer i que condicionen doblement la seva pròpia vida: pel dolor i la pèrdua de la identitat de la persona que estimen, i per la pèrdua de la seva llibertat personal, que queda limitada per l’atenció que han de dedicar a l’ésser estimat. A banda d’això, també s’ha creat un blog per fer una petita aproximació a la naturalesa de l’obra.

La història que s’hi narra

José Luis Nadal, protagonista de la narració, va néixer a Palma el 1952. Va jugar en el RCD Mallorca els anys setanta i principi dels vuitanta del segle passat. Després va jugar algun temps amb altres equips de categories inferiors, fins que finalment va penjar les botes. En aquell moment, ja s’havia casat amb na Juana María, que coneixia des de l’adolescència i la joventut.

Va canviar de professió i es va dedicar a fer de comercial per a l’hoteleria, en el ram de l’alimentació. Es desplaçava per tot Mallorca i coneixia tots els hotels. Quan tenia cinquanta anys la memòria li va començar a fallar, i es perdia quan anava als hotels que coneixia perfectament. Quan conduïa, per exemple, va començar a agafar les rotondes en sentit contrari i també alguns carrers. Na Juana María es va començar a preocupar, perquè tampoc no recordava moltes de les converses que mantenien. Al principi, el metge de família li va diagnosticar una depressió, que a poc a poc es va convertir en la malaltia d’Alzheimer.

L’exposició de fotografies es podrà visitar del 20 de setembre al 23 d’octubre de 2019. 

Data de publicació: 18/09/2019