Reconeixement per a la doctora Alícia Sintes

Ha estat guardonada amb el premi Diario de Mallorca 2017 per la seva tasca científica 

La doctora Alícia Sintes, professora del Departament de Física i investigadora del Grup de Relativitat i Gravitació de la Universitat de les Illes Balears, ha estat premiada amb el premi Diario de Mallorca 2017  en reconeixement a la seva tasca científica. El guardó li ha estat lliurat en el marc de la cerimònia que ha tingut lloc el 29 de juny  al Palau de Congressos de Palma.

La doctora Alícia Sintes és la investigadora que lidera la participació del Grup de Relativitat i Gravitació (GRG) de la UIB en la col·laboració científica internacional LIGO, en el marc de la qual s'han fet les tres primeres deteccions d'ones gravitacionals. El GRG és l'únic grup de recerca a Espanya que ha participat en les tres deteccions.

La doctora Sintes és professora titular a l'àrea de Física Teòrica, és secretària de la comissió acadèmica del Doctorat en Física de la UIB, secretària de l'Institut Universitari d'Aplicacions Computacionals de Codi Comunitari (IAC3) i investigadora de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya. Doctora en Física per la UIB, va ser becària Marie Curie i investigadora a l'Institut Max Planck für Gravitationsphysik d'Alemanya. La seva recerca es desenvolupa en el camp de l'astronomia de les ones gravitacionals. És experta en la posada a punt de detectors interferomètrics i en l'estudi i la recerca d'estels de neutrons i sistemes binaris dels forats negres.

Ha realitzat estades a Estats Units, Canadà, Regne Unit, Alemanya, Àustria, Itàlia i Portugal, i col·labora científicament amb LIGO i GEO, dels quals és membre des de 1997 i també és membre del Comitè Executiu de LIGO des de 2002; ha participat com a col·laboradora en la missió espacial LISA i en el disseny de futurs detectors tipus Einstein Telescope. Actualment copresideix un dels quatre grups de treball per a l'anàlisi de dades de les col·laboracions LIGO-Virgo.

Alícia Sintes ha estat assessora científica de l'Agència Espacial Europea i membre del grup G8 de la Xarxa d'Infraestructures d'Astronomia en el període 2007-2010. Ha estat també vocal de la Societat Espanyola de Gravitació i Relativitat entre 2003 i 2007, i actualment és membre del Nominating Committee de la ISGRG. Té més de cent noranta publicacions científiques en revistes de gran prestigi i és autora de molts capítols de llibres. Té més de 17.000 cites i el seu índex H d'impacte de la productivitat investigadora és de 76. Ha dirigit tres tesis doctorals, quatre tesis de màster, dos projectes de final de carrera, dos treballs de final de grau i un Diplomarbeit de la Universitat d'Hamburg.

Notícies relacionades

Data de publicació: 30/06/2017