Presentació del llibre "Les arts a Mallorca entre els Àustries i els Borbons", de Mercè Gambús i Pep Barceló

El llibre recupera un manuscrit desaparegut cabdal per a l’estudi de l’art a Mallorca durant els segles XVII i XVIII 

Dia: dimecres, 11 de febrer de 2015
Hora: 20 hores
Lloc: Arxiu del Regne de Mallorca, c/ de Ramon Llull, 3, Palma  

Tindrà lloc la presentació del llibre Les arts a Mallorca entre els Àustries i els Borbons. Llibre de cartes i exàmens del Col·legi de Pintors i Escultors començant 1659 fins a 1724, de la doctora Mercè Gambús, professora del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB i investigadora principal del Grup de Conservació del Patrimoni Artístic Religiós de la UIB, i Pep Barceló Adrover, arxiver de l’Arxiu de la Col·legiata del Santuari de  Lluc.

Hi intervindran el director de l’Arxiu del Regne de Mallorca, senyor Ricard Urgell; el professor del Departament de Ciències Històriques i Teoria de les Arts de la UIB doctor Andreu J. Villalonga; i els autors del llibre. Clourà l’acte el director general d’Universitats i de Recerca, doctor Antoni L. Alcover. Moderarà l’acte l’editor Lleonard Muntaner.

Un patrimoni recuperat

L’estudi crític de Mercè Gambús i la transcripció del manuscrit realitzada per Pep Barceló han permès treure a la llum el Llibre de cartes i exàmens del Col·legi de Pintors i Escultors començant 1659, que és l’únic llibre que es conserva del Col·legi de Pintors i Escultors de Palma, una institució que entre els anys 1485 i 1785 va regular la vida professional dels artistes de Mallorca i que va desaparèixer en el marc de la seva abolició com a col·legi professional. Durant més d’un segle aquest manuscrit va romandre desaparegut, fins que l’any 2012 va ser recuperat i dipositat a l’Arxiu del Regne de Mallorca, on es conserva.

L’obra s’estructura en dues parts diferenciades: la primera és l’estudi de naturalesa historicoartística del manuscrit, que ha fet Mercè Gambús, i la segona és la transcripció íntegra del document, a càrrec de Pep Barceló. Amb aquest treball s’ha recuperat un element important de la memòria històrica del patrimoni cultural de Mallorca, atès que la pèrdua de la documentació corporativa dels pintors i escultors havia estat fins al moment un important contratemps que havia afectat notablement les dinàmiques historiogràfiques de l’art mallorquí de l’època moderna.

Ara, l’estudi del manuscrit obre la porta a conèixer informació valuosa sobre el procés de formació i aprenentatge que havien de seguir els pintors i escultors, i posa llum sobre els detalls de la participació d’aquests artistes i els seus tallers en les intervencions fetes durant els segles XVII i XVIII, en un moment històric en el qual es varen executar importants obres que han marcat l’actual fisonomia de Palma, com són les façanes de l’Ajuntament de Palma, del Consolat de Mar o del portal de Sant Francesc, entre moltes altres.  

Data de l'esdeveniment: 11/02/2015

Data de publicació: 05/02/2015