Premi internacional per al llibre «Journeys in the Sun. Travel Literature and Desire in the Balearic Islands (1903-1939)», d'Eduard Moyà

La European Society for the Study of English ha guardonat el volum editat per Edicions UIB

El llibre Journeys in the Sun. Travel Literature and Desire in the Balearic Islands (1903-1939), del doctor Eduard Moyà, professor associat del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica  i membre del grup de recerca en Relat de Viatges i Mite Insular. El Viatge a les Balears (RELATMIT), ha estat guardonat recentment per la European Society for the Study of English amb l'ESSE Book Awards.

L'ESSE és una associació internacional de gran prestigi, fundada a Roma l'any 1990, que aglutina 33 associacions nacionals d'educació superior dedicades a la recerca al voltant dels estudis anglesos. El seu objectiu principal és fomentar el coneixement de la llengua, les cultures i les literatures anglòfones. El guardó es va donar a conèixer en el marc del XIV Congrés de l'ESSE, que va tenir lloc a Brno (República Txeca), del 29 d'agost al 2 de setembre.

El volum, editat per Edicions UIB, recull una part de la tesi doctoral d'Eduard Moyà, defensada a la Universitat de Queensland (Austràlia). L'obra analitza com es va crear durant el primer terç del segle XX la imatgeria associada a les illes Balears. Per què Mallorca és com una «font de plaer i de joc» inesgotable per al turisme europeu? On neix la idea que Eivissa és una illa per a la transgressió? I per què Menorca no participa en aquest discurs del plaer a la primera meitat del segle vint? El Mediterrani i les illes Balears han encisat sempre les ments dels viatgers britànics. Els primers anys del segle vint la indústria turística fa les Illes accessibles a un ampli nombre de visitants, que les capturen amb fotografies i paraules. Durant les dècades següents, les representacions idíl·liques i pastorals de les Illes canvien i es desenvolupen considerablement fins a convertir-les en una destinació popular per a turistes que cerquen el plaer sensual del sol i la mar. Prenent aquestes darreres representacions com a punt de partida, Journeys in the Sun examina com aquestes imatges varen ser creades/modulades/articulades per conformar l’espai definitiu del plaer i el lleure que avui constitueixen Mallorca i Eivissa. El cas de Menorca és sorprenentment diferent. La descripció i l'evolució de termes com «viatger», «turista», «autenticitat», «paisatge», «Sud», «Nord», «perifèria», «centre», «exotisme», «vestits» i «costums» són examinades per tal de valorar la seva contribució a la formulació del «paradís balear» el primer terç del segle vint. 

Data de publicació: 12/09/2018