Premi internacional per al doctor Maxi San Miguel

El director de l'IFISC ha estat guardonat amb el premi al científic sènior de Sistemes Complexos 2015 per la Complex Systems Society

La Societat de Sistemes Complexos (Complex Systems Society) ha acordat guardonar Maxi San Miguel, investigador científic i director de l’Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (centre mixt UIB-CSIC), amb el premi al científic sènior 2015 com a reconeixement a la seva carrera professional, caracteritzada per l’estudi interdisciplinari dels fonaments dels sistemes complexos.

La CSS és una organització internacional interdisciplinària formada per científics que són un referent en el món de la investigació dels sistemes complexos i hi pertanyen la majoria de les institucions que investiguen els sistemes complexos en l’àmbit mundial. Reconeix que «Maxi San Miguel ha estat un actor clau en la investigació interdisciplinària dels sistemes complexos (...) i una font d’inspiració en la transferència de coneixements definint noves línies d’investigació científica més enllà dels camps preestablerts».

El premi es concedeix per haver aconseguit avenços destacables en la comprensió del funcionament dels sistemes complexos i l’aplicació de millores en la societat. El guanyador de la primera edició va ser el professor Eugene Stanley, de la Universitat de Boston, un dels pioners en la recerca de sistemes complexos, qui ja va fer estudis dels fenòmens crítics els anys 70 i posteriors investigacions sobre mercats financers (econofísica).

Maxi San Miguel és doctor en Física, professor de Física a la Universitat de les Illes Balears des de 1986, director de l’IFISC (UIB-CSIC) des de 2007, i va rebre la medalla de la Societat Espanyola de Física-BBVA el 2010. Ha participat en més de 50 projectes de recerca i ha estat part de l’equip de 13 projectes de recerca de la Comissió Europea. Per altra banda, la seva faceta com a conferenciant l’ha portat a impartir més d’un centenar de ponències sobre física per tot el món, ha estat professor convidat en 23 universitats espanyoles, 45 universitats europees i 25 universitats americanes o instituts de recerca. El doctor San Miguel és un articulista de referència d’àmbit internacional en les principals revistes científiques i ha estat membre de diversos comitès avaluadors de projectes de recerca.  

Entre les seves investigacions destaquen els resultats obtinguts en camps com la física estadística, els processos estocàstics, la dinàmica no lineal, la fotònica, les ciències socials computacionals i les xarxes complexes.

La Complex Systems Society atorga des de l’any passat aquest premi com un reconeixement a la trajectòria investigadora d’un dels seus membres, com també reconeix la tasca dels més joves, amb el premi Junior Scientific Award. Enguany aquest guardó ha estat per a Bruno Gonsalves, qui ha estat professor visitant de la UIB a l’IFISC en diverses ocasions i coautor de diverses publicacions científiques amb José Javier Ramasco i d’un estudi sobre els dialectes de l’espanyol a Twitter amb David Sánchez (ambdós, investigadors permanents de l’IFISC).

Notícia relacionada

 

Data de publicació: 30/09/2015