MooDFOOD: La UIB cerca 250 voluntaris per a una recerca sobre la relació entre la nutrició i l'estat d'ànim

Si tens entre 18 i 75 anys, tens sobrepès i et trobes baix d’ànim pots participar en un estudi europeu sobre noves estratègies per promoure la salut mental i el benestar a través de l'alimentació i l'estil de vida

El grup de recerca en Trastorns Mentals d'Alta Prevalença en Atenció Primària (TRAMAP), de l’àrea de Neurociències de l’Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS) de la Universitat de les Illes Balears, juntament amb altres 13 centres capdavanters de recerca de 9 països europeus, participa en el projecte MooDFOOD (Multi-country cOllaborative project on the rOle of Diet, FOod-related behaviour, and Obesity in the prevention of Depression), que investiga noves estratègies per promoure la salut mental i el benestar a través de l'alimentació i l'estil de vida.

L’objectiu del MooDFOOD és analitzar la relació entre l’estat d'ànim, l’alimentació i el sobrepès. Amb això, el que es pretén aconseguir és desenvolupar i difondre estratègies nutricionals innovadores basades en l'evidència que siguin eficaces i sostenibles per a la prevenció de la depressió. Aquestes estratègies nutricionals es transformaran en directrius i guies pràctiques per orientar les polítiques als països de la Unió Europea. A més, es promocionarà a través d'àmplies xarxes europees, permetrà aplicar estratègies que augmentin la prevenció de la depressió i podrà contribuir a la salut general de tots els ciutadans de la UE.

El projecte MooDFOOD està finançat amb 9 milions d’euros procedents del 7è Programa marc de la Comissió Europea. La UIB, que està al capdavant del paquet de treball que s’encarrega de dur a terme l’assaig de prevenció i d’analitzar la seva viabilitat, gestionarà 1,2 d’aquests milions al llarg dels cinc anys que dura el projecte.

Estudi amb voluntaris

A l’assaig hi participaran 1000 voluntaris, 250 d’Holanda (Amsterdam), 250 del Regne Unit (Exeter), 250 d’Alemanya (Leipzig) i 250 d’Espanya (Mallorca), i compararà diferents estratègies nutricionals i relacionades amb l'estil de vida que puguin promoure l'estat d'ànim positiu i la salut en persones que tinguin sobrepès.

A l’estudi, que acabarà el setembre de 2017, en principi hi poden participar totes les persones entre 18 i 75 anys que tinguin sobrepès (amb un índex de massa corporal superior a 25) i algun símptoma depressiu, sempre i que no estiguin prenent fàrmacs antidepressius o en tractament psicològic. 

Els participants seran assignats a l’atzar a un dels quatre grups que es compararan. Un dels grups prendrà diàriament, durant un any, suplements nutricionals elaborats específicament per a aquest estudi que contenen àcids grassos Omega 3, vitamina B, vitamina D i seleni; a un segon grup se li administrarà un placebo, que serà idèntic en aparença i sabor, però que no inclourà cap ingredient actiu; el tercer grup, a més de prendre els suplements nutricionals, passarà per un programa d’intervenció psicològica que constarà de 21 sessions (15 d’individuals i 6 de grupals) durant 12 mesos, centrat en el canvi de conductes relacionades amb l'estil de vida i l’alimentació. L'objectiu serà fer canvis en alguns comportaments per promoure hàbits saludables i reduir els no saludables, especialment els relacionats amb el menjar, la dieta i l'activitat; finalment, el quart grup també passarà pel programa d’intervenció psicològica i rebrà els suplements placebo.

Tots els voluntaris rebran una compensació econòmica per la seva participació en l’estudi.

Els resultats es publicaran a revistes científiques i es redactarà un informe per a la Comissió Europea. Les dades que s’obtinguin ajudaran a desenvolupar futures estratègies per prevenir la depressió.

Si us interessa participar en aquest estudi, podeu contactar amb Clara Homar, coordinadora de l’estudi, enviant un correu electrònic a clara.homar@uib.es o telefonant al 971 25 98 88.

Notícia relacionada

Documents relacionats

Data de publicació: 14/09/2015