Montserrat Casas, Rectora de la UIB, nova presidenta de la Xarxa Vives

Rectors i delegats de les 20 universitats de la Xarxa es reuneixen a la Universitat Rovira i Virgili per elegir com a nova presidenta la rectora de la Universitat de les Illes Balears, Montserrat Casas Ametller

El Consell General de la Xarxa Vives d'Universitats, s'ha reunit a la Universitat Rovira i Virgili (URV) per elegir presidenta la rectora de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Montserrat Casas, en haver-se complit el semestre de presidència del rector de la URV, Francesc Xavier Grau Vidal.

Durant el semestre de presidència de la URV, la Xarxa Vives ha desenvolupat entre altres projectes la XIII Mostra de Teatre Universitari, que va tenir lloc a la Universitat Miguel Hernández d'Elx del 14 al 18 d'abril i la IV Lliga de Debat Universitari, que es va desenvolupar a la Universitat de les Illes Balears del 23 al 26 d'abril. Així mateix, s'ha editat el primer número de la nova revista BUC. Universitat. Cultura. Llibres, creada per a promoure les publicacions universitàries, i s'ha signat un protocol pel qual la Xarxa Vives s'incorpora als òrgans de govern de l'Institut Ramon Llull. La Xarxa ha engegat un projecte d'intercanvi d'informacions i recursos d'activitats culturals entre les universitats membres. Finalment, cal afegir que la presidència ha mantingut reunions amb tots els responsables d'universitats de les administracions territorials.

La nova presidenta de la Xarxa Vives, la rectora Montserrat Casas Ametller (Hostalric, Girona, 1955) és doctora en Ciències Físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona i catedràtica de Física Atòmica, Molecular i Nuclear. Casas va ser escollida rectora de la UIB el 28 de març de 2007 i anteriorment havia estat Síndica de Greuges de la mateixa universitat en el període 2000-2005 i coordinadora de la Comissió Permanent de Defensors Universitaris de 2002 a 2004, a més de directora del Departament de Física de la UIB.

El Consell General és l'òrgan suprem de govern de la Xarxa Vives, l'associació de les universitats de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord i Andorra i també d'altres territoris amb vincles geogràfics, històrics, culturals i lingüístics comuns, per tal de crear un espai universitari que permeti coordinar la docència, la recerca i les activitats culturals i potenciar la utilització i la normalització de la llengua pròpia.

Nova revista BUC

En el transcurs de la reunió del Consell General, s'ha presentat la nova publicació BUC. Universitat. Cultura. Llibres, la qual pren el relleu de l'antic butlletí de novetats editorials ‘NEU', nascut l'any 1995 i que ha cobert amb èxit aquesta etapa. La nova revista és una eina de les universitats per presentar les seves novetats editorials, per tal d'apropar els llibres a la societat. La publicació inclou també reportatges i entrevistes, tractant temes d'interès general des d'una perspectiva rigorosa i alhora atractiva. Una nova eina de divulgació amb la qual es tracta de respondre al repte de fer possible la transferència de coneixement.

Premi de Comunicació Científica

D'altra banda, el Consell General també ha acollit el lliurament dels premis de Comunicació Científica 'Joan Lluís Vives' que convoca la Xarxa Vives amb el suport de la Càtedra de Divulgació de la Ciència de la Universitat de València i la CAM (Caja Mediterráneo). En la categoria de Ciències Socials i de l'Educació, i Humanitats, ha estat guardonat un treball de Josep Antoni Aguilar Àvila, sobre Ramon Muntaner i les vespres sicilianes: providencialisme i propaganda. D'altra banda, Francisco Grimaldo Moreno ha obtingut el premi en la categoria de Ciències Bàsiques, Ciències de la Salut, Enginyeries i Arquitectures, amb el treball Humanoides socials al ciberespai: entre la realitat i la ficció. Els dos guanyadors pertanyen a la Universitat de València. La convocatòria, que en aquesta edició ha rebut un total de XX treballs, està oberta a persones que tenguin inscrita i sense defensar públicament, amb data de 31 d'octubre de 2007, una tesi doctoral en un programa de doctorat d'alguna de les universitats de la Xarxa. Els participants presenten un article periodístic d'una extensió màxima de 8 fulls, la temàtica del qual és la pròpia tesi doctoral. Cada un dels dos premis està dotat amb 1.500 euros i la publicació dels articles guanyadors a la revista El Temps

Documents relacionats

Data de publicació: 05/06/2008