Maria Teresa Perelló guanya la fase local del concurs #HiloTesis2024

El fil de piulades que ha fet per explicar la seva tesi doctoral sobre els tractaments contra el càncer representarà la Universitat de les Illes Balears a la competició estatal que organitza CRUE Universitats Espanyoles. 

L’alumna de doctorat Maria Teresa Perelló Trias és la guanyadora de la fase local del concurs #HiloTesis2024, una competició en la qual els participants han de divulgar la seva tesi doctoral en un fil de piulades a les xarxes socials.

El fil publicat per Maria Teresa Perelló Trias a la plataforma X explica de quina manera, amb una quimioteràpia intel·ligent i un tractament personalitzat, es pot arribar a millorar el tractament contra el càncer. El jurat l’ha seleccionat per representar la Universitat de les Illes Balears a la fase estatal del concurs, que es resoldrà a mitjan juliol.

Maria Teresa Perelló Trias és llicenciada en Bioquímica (2020) i Màster en Anàlisi Forense (2021). Actualment, cursa el doctorat a la UIB mitjançant un contracte predoctoral. La seva recerca se centra en el desenvolupament de nous sistemes d'administració de fàrmacs per a l'administració locoregional de quimioteràpia intraperitoneal en el càncer d'ovari avançat. Desenvolupa la seva activitat amb el grup de recerca Teràpia Cel·lular i Enginyeria Tissular (TERCIT) de la UIB.

Els altres dos concursants han estat: 

  • Antelm Pujol Calafat, amb un fil en què ha descrit les propietats del fitat, la seva relació amb el deteriorament cognitiu i la diabetis tipus 2, i de quina manera aquest component pot ajudar a millorar la nostra salut.
  • Nina Laming López, amb un fil en què ha explicat que l’absència o la presència d’aliments juntament amb les restes dels jaciments arqueològics ens permeten documentar costums, religiositat, gènere, comerç i altres qüestions del passat.

El jurat de la UIB, format per representants de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica (UDCC) i del Servei de Comunicació de la UIB, ha valorat la gran qualitat dels fils presentats. En particular, el jurat en destaca un ús del llenguatge comprensible, entenedor i atractiu. També ha valorat molt positivament la utilització de recursos apropiats i l’adaptació del missatge a l’àmbit de les xarxes socials, en particular a la plataforma X.

Alhora, el jurat ha destacat que tots els fils dels concursants compleixen l’objectiu de divulgació i transferència social de coneixements, mitjançant el concurs #HiloTesis, per acostar al públic els treballs i objectius de les seves investigacions.

#HiloTesis

#HiloTesis és una iniciativa de la Xarxa de Divulgació i Cultura Científica (RedDivulga) de la Sectorial d’R+D+I de la CRUE per promoure el desenvolupament d'habilitats de comunicació i divulgació científica de futurs o recents doctors i doctores mitjançant un fil de missatges a les xarxes socials. 

A la Universitat de les Illes Balears, la fase local del concurs forma part de la programació anual de la Unitat de Divulgació i Cultura Científica de la UIB, que té la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) – Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. 

FECYT

Data de publicació: 03/07/2024