Marc Munar i Sergio Bosch són els guanyadors dels IV Premis TalenTIC Balears 2019

La UIB premia cinc alumnes pels seus treballs de fi de grau i de màster en el marc de la quarta edició dels Premis TalenTIC per al foment de la innovació en les noves tecnologies de la informació i la comunicació 

Ha tingut lloc la quarta edició dels Premis TalenTIC Balears 2019, convocada per la consultora tecnològica informàtica d’El Corte Inglés (IECISA) i la Universitat de les Illes Balears (UIB), per a treballs de fi de grau i treballs de fi de màster sobre aplicacions innovadores. L'objectiu dels premis TalenTIC és incentivar la innovació tecnològica en l'àmbit acadèmic i premiar l'esforç i la dedicació dels alumnes que hagin fet treballs de fi de grau o fi de màster a partir de tecnologies de la informació i la comunicació innovadores.

L’acte ha començat a les 12 hores amb la taula de debat «Robotització i TIC, una nova revolució», en la qual han participat el director general de Modernització i Administració Digital del Govern de les Illes Balears, el senyor Ramon Roca; la directora general d’Innovació del Govern de les Illes Balears, la senyora Núria Riera; el director general de Política Universitària i Recerca del Govern de les Illes Balears, el senyor Josep Lluís Pons; el director general de Model Econòmic i Ocupació del Govern de les Illes Balears, el senyor Llorenç Pou; la professora de l’àrea de Dret Penal i experta en TIC, la doctora Isabel Montserrat, i el representant a l’estranger d’Appian Ibérica, el senyor Miquel Àngel González. El director d’Informàtica d’El Corte Inglés (IECISA), el senyor Joaquín Ferrer, ha moderat la sessió.

Seguidament, el Rector de la Universitat de les Illes Balears, el doctor Llorenç Huguet; el director de Recursos Humans d’Informàtica, el senyor Julio Sánchez, i els directors generals han lliurat el primer i segon premi i tres accèssits als alumnes de la UIB que han resultat distingits pels seus treballs de fi de grau i de fi de màster. El jurat ha tingut en compte la transversalitat dels projectes i el potencial d’aplicació pràctica de les propostes presentades com a transferència de coneixements a la societat.

A aquesta quarta edició s'hi han presentat 27 projectes, 5 dels quals corresponen a dones i 22 a homes, tots del curs acadèmic 2018-19. S’han concedit dos premis: de 1.000 euros, el primer i de 500 euros, el segon, a més d'un diploma acreditatiu i la divulgació del treball en un reportatge de premsa especialitzada.

Els projectes guanyadors de TalenTIC 2019 són:

1r premi: Viabilidad y seguridad para el seguimiento por smartphone de complicacions postquirúrgicas en cirugía abdominal, Marc Munar Covas (Grau en Matemàtiques).

Tutors: Dr. Manuel González Hidalgo i Dr. Gabriel Moyà Alcover

Supervisor: Dr. Joan Josep Segura

Resum: Els pacients sotmesos a operacions abdominals han de fer un seguiment postoperatori durant llargs períodes de temps. Aquest seguiment es fa a través de consultes presencials amb l'especialista, les quals tenen un cost econòmic i, sobretot, afecten la qualitat de vida dels pacients, ja que moltes de les consultes són innecessàries i els obliguen a traslladar-se. Amb la inclusió de les noves tecnologies es pot simplificar el seguiment dels pacients, i sembla raonable proposar una aplicació de telèfon intel·ligent que permeti complementar l'opinió de l'especialista. Partint d'una imatge de la ferida, es poden detectar algunes de les possibles complicacions, entre les quals destaca la infecció. L'objectiu principal d’aquest treball és detectar la presència d'infecció a través de l'anàlisi del color; ara bé, en la imatge apareixen grapes per mantenir la ferida tancada, la qual cosa en distorsiona la visió general.

2n premi: Sistema de intercambio de excedente de electricidad basado en blockchain para comunidades de vecinos, Sergio Bosch Vega (Grau en Enginyeria Informàtica).

Tutor: Dr. Bartomeu Serra Cifre

Resum: L'escalfament global és un dels problemes més greus del canvi climàtic. La principal causa de l'escalfament global és que es cremin combustibles fòssils per produir energia, i els edificis representen un 40% del total d'energia consumida en el món. L'augment de les energies renovables ha obert una finestra a l'autoconsum, sistema que ajudaria a reduir les emissions de CO2. A més, si cada edifici tingués plaques solars, també es contribuiria a l’eficiència energètica i es podria controlar més el consum. El recent canvi de normativa d'autoconsum a Espanya, provocat amb la derogació de l'anomenat «impost al sol», ha obert una enorme possibilitat perquè els autoconsumidors puguin aprofitar els seus excedents d'energia. L'única limitació és que han d'estar en el mateix transformador, com si fossin una comunitat de veïns. Aquest treball vol proposar una solució per a aquest excedent d'energia dels autoconsumidors, un mercat energètic entre els veïns.

El jurat ha atorgat tres accèssits, que recauen en els projectes següents:

Hardware de código abierto para la producción y la investigación agrárias, José Moscardó Sáez (Màster en Enginyeria Agronòmica).

Tutor: Dr. Miquel Jesús Roca Adrover

Redes neuronales generativas antagónicas, Rubén Tobar Nicolau (Grau en Enginyeria Informàtica).

Tutor: Dr. Gabriel Moyà Alcover

Efectos de la realidad virtual y los tonos biaurales sobre el dolor crónico en niños y jovenes con enfermedades reumáticas, Laia Riera Negre (Grau en Psicologia)

Tutor: Dr. Pedro Montoya Jiménez

El jurat dels premis TalentTIC 2019 ha estat format pel vicerector d’Innovació i Relacions Institucionals, Jordi Llabrés; el director de la Fundació Universitat-Empresa de les Illes Balears, Luis Vegas, i el director de la zona de Llevant i les Balears d’IECISA, Antonio Carmona.

Vídeo

Data de l'esdeveniment: 21/11/2019

Data de publicació: 21/11/2019