Deià i el CaixaFòrum acolliran una trobada internacional del 10 al 14 de juliol dedicada a l’escriptor britànic en el centenari de l’armistici de la I Guerra Mundial
Roda informativa
Dia: el dimarts 10 de juliol de 2018
Hora: 13 hores
Lloc: sala d'actes de l’edifici Sa Riera, c/ de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma
Tindrà lloc la roda informativa de presentació del 14è Congrés Internacional Robert Graves. Hi intervindran el senyor Charles Mundye, president de la Robert Graves Society; el senyor William Graves, marmessor literari, director de la Fundació Robert Graves i fill del poeta Robert Graves; i la doctora Patrícia Bastida, professora titular del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica de la UIB.
14è Congrés Internacional Robert Graves
«Mallorca és el Paradís, si pots resistir-ho». L’escriptora Gertrude Stein parlava així al seu amic Robert Graves sobre l’illa on el poeta i escriptor britànic va trobar refugi a la Mediterrània, una illa que enguany acull el 14è Congrés Internacional Robert Graves del 10 al 14 de juliol, gràcies a la Societat Robert Graves, la Fundació Robert Graves i la Universitat de les Illes Balears, tres entitats que col·laboren des de l’any 1995 en l’organització d’aquest congrés bianual. L’edició d’enguany tindrà lloc entre Deià —municipi on Graves va residir durant 47 anys— i l’emblemàtic CaixaFòrum de Palma, espai on el reconegut escriptor va allotjar-se el primer cop que trepitjà Mallorca amb la també poeta Laura Riding ara fa gairebé noranta anys.
Sota el lema «Robert Graves i Europa: Adeu a tot això / però encara continua», l’edició d’enguany se centra en la figura de l’escriptor per explorar les relacions entre Graves i el continent europeu precisament en el centenari de l’armistici que posà fi a la I Guerra Mundial (1914-1918), fet que va marcar la vida del poeta i que ell mateix relata a l’autobiografia Adeu a tot això. Així, durant quatre dies prop d’una cinquantena d’experts procedents de dotze països desgranaran les xarxes literàries i artístiques de l’escriptor, les identitats europees o la relació del poeta amb la seva vida i el seu treball a Mallorca, on va residir des de 1929 fins a la seva mort, el 1985.
Els escrits de Graves esdevenen de rellevància per al present i futur europeu, atès que destil·len qüestions com l’exili, els desplaçaments, les cruïlles i les fronteres o la Guerra Civil espanyola. La trobada pretén investigar l’obra de Robert Graves des de la perspectiva europea tractant el procés d’escriptura poètica, la memòria oral, la mitologia, la música i la prosa amb l’objectiu d’acostar la literatura gravesiana i el prestigi del cicle de conferències als estudiosos de l’illa.
L’edició d’enguany inclou diverses novetats, com la presentació d’una nova biografia dedicada al poeta o l’obertura del congrés al públic general, el qual podrà assistir a les conferències reservant plaça amb antelació a través de la pàgina web del Congrés. El programa es completa amb recitals poètics musicats a càrrec de reconeguts poetes com Patrick McGuiness, Ruth Fainlight, Sean O’Brien o Dunstan Ward, així com amb el visionat de pel·lícules i un extens programa social que inclou visites a l’emblemàtica finca de Ca n’Alluny (residència de l’escriptor a Deià), un còctel de benvinguda al castell de Bellver o un sopar al restaurant Cas Patró March de la cala de Deià.
L’organització ha estat possible gràcies al treball del president de la Societat Robert Graves, el doctor Charles Mundye, i del senyor William Graves, fill del poeta i director de la Fundació Robert Graves. La doctora Patrícia Bastida, del Departament de Filologia Espanyola, Moderna i Clàssica de la UIB, s’ha encarregat de la coordinació d’aquesta trobada, la qual compta amb el suport tècnic i logístic d'UIBCongrés.
Per a més informació, visitau la pàgina web: <http://www.robertgraves.org/society/index.php?id=47>.
Documents relacionats
Data de l'esdeveniment: 10/07/2018
Data de publicació: 05/07/2018