L'investigador Fernando Galve Conde, de l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC, CSIC-UIB), ha publicat recentment un article a la prestigiosa revista internacional Physical Review Letters. En el treball «Bringing entanglement to the high temperature limit» es proposa l'observació de fenòmens quàntics a temperatura ambient.
Des de l'inici de la mecànica quàntica, a principis del segle passat, el concepte de què és quàntic i què és clàssic ha evolucionat àmpliament. Des de la separació inicial, i arbitrària, en objectes microscòpics quàntics i aparells de mesura macroscòpics i clàssics, la imatge que es té d'aquest tema ha esdevingut més precisa. L'avanç plantejat en l'article pels investigadors Fernando Galve, Leonardo A. Pachón (Departament de Física de la Universitat Nacional de Colòmbia) i David Zueco (Institut de Ciència dels Materials d'Aragó, CSIC-Univeristat de Saragossa) és el resultat de l'observació experimental de fenòmens purament quàntics per sistemes de moltes partícules i amb una ingent quantitat de graus de llibertat, com ara la superconductivitat, la interferència de molècules massives i les superposicions coherents de condensats de Bose-Einstein.
El darrer baluard a la frontera entre allò clàssic i allò quàntic semblava que era la temperatura: comunament s'acceptava que un objecte només podia exhibir propietats quàntiques quan la seva temperatura era menor que la resolució dels nivells energètics mínims característics del sistema. En aquest treball es demostra que ni tan sols això no és vàlid, ja que existeixen estats fora de l'equilibri (deguts al forçament) d'oscil·ladors acoblats dissipatius en els quals es poden assolir temperatures molt elevades i encara així observar-hi entrellaçament, que és tal vegada un dels fenòmens més extrems predits per la mecànica quàntica. Per tant, en principi, es podrien observar fenòmens quàntics fins i tot a temperatura ambient.
Referència de l'article
Galve, F., Pachón, L. A., Zueco, D. (2010) «Bringing entanglement to the high temperature limit». Physical Review Letters, 105, 180501, DOI: 10.1103/PhysRevLett.105.180501.
Data de publicació: 02/11/2010