Laura Gálvez, alumna de la UIB, guanya una beca predoctoral de recerca de 76.000 euros de l'AECC

L'Associació Espanyola Contra el Càncer a les Illes Balears lliura els Ajuts Predoctorals en Investigació en càncer 2023. Laura Gálvez farà un estudi preclínic de l'impacte de la quimioteràpia en l'eficàcia dels antidepressius a la depressió associada al càncer 

L’Associació Espanyola Contra el Càncer a les Illes Balears ha lliurat els Ajuts Predoctorals en Investigació en càncer 2023 que es desenvoluparan a les Illes Balears. S'han atorgat dos nous ajuts a les investigadores predoctorals de la Universitat de les Illes Balears Laura Gálvez, per un import de 76.100 euros, i a Serena Sadoun, de l'IdISBa, de 100.600 euros. Ambdues s’hauran de desenvolupar en un màxim de quatre anys.

El projecte de Laura Gálvez, estudiant predoctoral al grup de Neurofarmacologia del IUNICS a la UIB i Fundació Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), estudiarà com la quimioteràpia pot afectar l'eficàcia del tractament antidepressiu, a causa de l'alta prevalença de depressió en pacients amb càncer. La finalitat de l’estudi és millorar l'enfocament terapèutic a la clínica: «Gràcies al finançament atorgat per l'associació podré estudiar en l’àmbit preclínic la interacció entre fàrmacs en el context del tractament combinat de la comorbiditat càncer-depressió i esper que aquestes investigacions serveixin en un futur per millorar l'aproximació terapèutica a la clínica».
 
A l'acte d'adjudicacions, el Dr. José Reyes, president de l'associació a les Illes Balears, ha recordat que «Impulsar la investigació oncològica ha de ser una prioritat per a tota la societat, inclosos governs, empreses i institucions. En aquest sentit, l'Associació Espanyola Contra el Càncer lidera la iniciativa “Tots contra el càncer” amb l'objectiu d'augmentar la supervivència mitjana de les persones amb càncer al 70% per al 2030 i dur els resultats de recerca al pacient».
 
Ajuts a investigació de la Fundació Científica de l’AECC
 
Els ajuts en investigació de l'associació cobreixen totes les fases de la carrera investigadora (des de pràctiques com a estudiants universitaris a grups consolidats), totes les fases de la investigació (des de la investigació bàsica per aprofundir en el coneixement del càncer fins a la innovació i la investigació clínica per apropar els resultats als pacients), i tots els tipus de càncers, amb especial èmfasi en aquelles línies identificades com a estratègiques pel seu impacte en els pacients (radioteràpia, pal·liatius o epidemiologia).
 
L'AECC es manté com l'entitat social i privada que dona suport a més projectes i més investigadors per investigar el càncer. En total són 565 ajuts en desenvolupament on intervenen més de 1.000 investigadors amb uns fons destinats de 104 M€ en projectes propis.
 
Els ajuts en investigació de l'associació tenen com a objectius principals donar suport al talent investigador per garantir-ne l’estabilitat laboral i que els investigadors desenvolupin el talent a Espanya, impulsar la investigació clínica per involucrar els professionals mèdics en la investigació i acostar els resultats als pacients, i continuar apostant per la innovació amb ajudes específiques.
 
Sobre l’Associació Espanyola Contra el Càncer
 
L'Associació Espanyola Contra el Càncer és l'entitat de referència en la lluita contra el càncer des de fa 70 anys. Dedica els seus esforços a mostrar la realitat del càncer a Espanya, detectar àrees de millora i engegar un procés de transformació social que permeti corregir-les per obtenir un abordatge del càncer integral i multidisciplinari. Al seu ADN hi ha el fet d’estar al costat de les persones, per la qual cosa la seva tasca també s'orienta a ajudar-les a prevenir el càncer; estar amb elles i les seves famílies durant tot el procés de la malaltia, si s'ho diagnostiquen, i millorar-ne el futur amb l'impuls a la investigació oncològica. En aquest sentit, a través de la Fundació Científica, l'associació aglutina la demanda social de recerca contra el càncer i finança per concurs públic programes de recerca científica oncològica de qualitat. Avui en dia és l'entitat social i privada que destina més fons a investigar el càncer: 104 milions d'euros en 565 projectes, en què participen més de 1.000 investigadors.
 
L'associació integra pacients, familiars, persones voluntàries i professionals que treballen units per prevenir, sensibilitzar, acompanyar les persones afectades i finançar projectes de recerca oncològica que permetran un més bon diagnòstic i tractament del càncer. Estructurada a 52 seus provincials i present a més de 2.000 localitats espanyoles, compta amb més de 30.000 persones voluntàries, més de 500.000 socis i gairebé 1.000 professionals. 

Durant el 2022, l'Associació Espanyola Contra el Càncer ha atès 140.595 persones afectades per la malaltia. 

Data de publicació: 19/12/2023