L’activista pels drets humans Helena Maleno Garzón ha estat investida doctora honoris causa per la UIB

Les doctores Julia Gallo i Elisa Bosch, del Departament d'Infermeria i Fisioteràpia, han fet la defensa dels mèrits de la doctoranda 

La senyora Helena Maleno Garzón (El Ejido, 1970) va ser nomenada doctora honoris causa de la UIB pel Consell de Govern del dia 26 de març de 2021, a proposta del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia, per la seva trajectòria cívica en defensa dels drets humans i, concretament, de les persones migrants. Helena Maleno és llicenciada en Ciències de la Informació i especialista en fenòmens migratoris i tràfic de persones, amb especial atenció a dones i infants. Com a activista en defensa dels drets humans, és fundadora de l’organització Caminando Fronteras (2008).

Dimecres, 30 de març, ha estat investida doctora honoris causa en un acte institucional al campus de la UIB, al qual han assistit la senyora Francina Armengol, presidenta de les Illes Balears; el doctor Jaume Carot, Rector de la Universitat de les Illes Balears; el senyor Bartomeu Llinàs, president del Consell Social de la Universitat; la doctora Carmen Touza, vicerectora d’Estudiants; el doctor Víctor Homar, vicerector d’Investigació i Política Científica, i la doctora Irene Nadal, secretària general de la UIB.

Cronologia de la jornada

 • 10.50 h Jardins de Son Lledó: plantada d’un caquier, signatura al llibre d’honor i atenció als mitjans de comunicació.
 • 12 h Sala d’actes de Son Lledó: acte d’investidura.

Protocol de l’acte d’investidura

L’acte serà presidit per la senyora Francina Armengol, presidenta de les Illes Balears; el doctor Jaume Carot, Rector de la Universitat de les Illes Balears; el senyor Bartomeu Llinàs, president del Consell Social de la Universitat; la doctora Carmen Touza, vicerectora d’Estudiants; el doctor Víctor Homar, vicerector d’Investigació i Política Científica, i la doctora Irene Nadal, secretària general de la UIB.

 • Presentació de l’acte.
 • Entrada de la processó acadèmica a la sala.
 • El Rector obre l’acte.
 • Lectura del nomenament com a doctora honoris causa a càrrec de la Secretària General.
 • Les doctores Julia Gallo i Elisa Bosch, padrines de la doctoranda, i la doctora Noemí Sansó, directora del Departament d’Infermeria i Fisioteràpia acompanyen la doctoranda a la sala. Mentrestant, la coral interpreta el «Veni Creator».
 • Les padrines fan la defensa de l’apadrinada.
 • El Rector investeix la nova doctora.
 • La doctora honoris causa llegeix la lliçó magistral.
 • Paraules de benvinguda al claustre universitari a càrrec del Rector.
 • La coral interpreta el «Gaudeamus Igitur».
 • La processó acadèmica abandona la sala.

Doctor honoris causa

«La UIB pot concedir el títol de doctor honoris causa a persones rellevants i que destaquen en el camp de la recerca o la docència, en el conreu de les arts i de les lletres, o bé d’aquelles activitats que tinguin una repercussió notòria i important des del punt de vista universitari en els terrenys acadèmic, científic, artístic o cultural, tecnològic i social. És un mèrit preferent haver estat relacionat amb la UIB, amb la comunitat autònoma de les Illes Balears o amb la seva cultura pròpia ». (article 165 del títol VIII dels Estatuts de la UIB).

Helena Maleno

La senyora Helena Maleno Garzón, com a consultora independent, ha treballat amb diverses ONG i institucions. Ha elaborat diferents informes sobre la situació de les dones en el procés migratori en països com ara Nigèria, Colòmbia, Alemanya, Dinamarca, França, Marroc i Espanya, en els quals explica la tracta de persones com un negoci industrial de l’esclavitud contemporània. Destaca la seva participació en les Nacions Unides en la Consulta Regional sobre l’avantprojecte de declaració dels drets dels pobles i les persones a la solidaritat internacional. També és autora, per al Defensor del Poble, de l’Informe monogràfic nacional sobre la tracta d’éssers humans.

És autora i guionista de diversos documentals, i autora i coautora de diversos llibres que tracten la temàtica de les persones migrants, com ara  Mujer de Frontera (2020);  Gender transitions along borders. The northern borderlands of Mexico and Morocco (2016) o  Todas: crónicas de violencias contra las mujeres (2018). Com a investigadora, ha treballat de manera molt especial la situació de les dones i els nins migrants i la vulneració de drets de les persones migrants al Marroc. És autora de nombrosos informes, entre els quals un per al col·lectiu Caminando Fronteras sobre els successos esdevinguts a la platja de Tarajal. També ha estat la coordinadora de la campanya Más por Menos, d’Intermon Oxfam (2003).

Des de 2001 desenvolupa una tasca de suport permanent a la vida de les persones migrants a la frontera sud d’Espanya. Hi investiga la situació dels drets humans i denuncia les vulneracions d’aquests drets per part de les autoritats; alerta els serveis de salvament i de rescat per les crides d’auxili de persones migrants a la mar i participa en la identificació de cossos de les persones que naufraguen; investiga i denuncia els casos de víctimes de tràfic de persones, especialment dones i menors; i assessora i acompanya persones potencials refugiades en el procés de sol·licitud d’asil.

Helena Maleno ha estat víctima de pressions i amenaces, fins i tot ha estat perseguida judicialment. El seu cas, del qual finalment va ser absolta per l’Audiència Nacional espanyola (2017) i pel Tribunal de Tànger (2019), va crear jurisprudència per a altres persones defensores dels drets humans a la frontera i va ser citat en l’Informe del relator especial sobre la situació dels defensors dels drets humans (2018) de les Nacions Unides.

Per la seva tasca com a defensora dels drets humans, ha rebut 18 premis nacionals i internacionals, entre els quals el premi Derechos Humanos de la Unión Progresista de Fiscales (2014), el premi Gernika por la Paz (2018), el premi Pimentel Fonseca del Festival Internacional de Periodisme Civil d’Itàlia (2019), el premi Derechos Humanos Nacho de la Mata del Consell General de l’Advocacia Espanyola (2015), el premi Séan McBride de l’International Peace Bureau (2018). També ha rebut la Distinció per la defensa dels drets de les dones migrants de l’Instituto Andaluz de la Mujer; la Distinció per la defensa dels drets de les dones víctimes de tràfic de persones de la Fundació Amaranta; la menció per la defensa de la Igualtat de l’Instituto Andaluz de la Mujer; la menció especial dels Premios Dignidad de l’Ajuntament de Granada, el premi Valors del Consell de l’Advocacia Catalana; el premi nacional de periodisme de l’Asociación Pro Derechos Humanos de España, entre d’altres.

Helena Maleno ha mantingut una vinculació clara amb les Illes Balears, on ha participat en nombroses activitats, com ara el seminari «Tràfic de menors a la Frontera: Nous mecanismes de captació i mobilitat entre països» (UIB, 2015); el curs «La migració: Una visió des dels drets humans» (UIB, 2015); el fòrum «Tracta d’evitar-la» (UIB, 2016); les VII Jornades Els Moviments Migratoris, un dels Reptes de l’Agenda 2030 (UIB, 2017); les jornades Asil i Refugi a la Unió Europea (Plataforma Balears Acollim, 2017); i el cicle Una altra Europa és Possible (UIB, 2017), entre d’altres.

Documents relacionats

Data de l'esdeveniment: 30/03/2022

Data de publicació: 24/03/2022