La qualitat de vida de les persones grans a Mallorca

Un estudi de la UIB assenyala que la salut, l’autosuficiència i les relacions socials són els factors més valorats per les persones de més de 65 anys 

Les persones grans de Mallorca perceben la salut, l’autosuficiència i les relacions socials com els factors més importants que condicionen la seva qualitat de vida. Així ho apunta un estudi elaborat pels investigadors del Departament de Pedagogia Aplicada i Psicologia de l’Educació de la UIB Josep Pérez i Eva Aguilar, amb l’objectiu d’esbrinar quina és la qualitat de vida de les persones grans de Mallorca.

La qualitat de vida està relacionada amb la qualitat de les condicions de vida, però també amb la satisfacció que s’experimenta amb ella. Així, aquest concepte fa referència a dues dimensions clau: una d’objectiva, les condicions biosociopsicològiques en què es viu, i una de subjectiva, la percepció que es té d’aquestes condicions. L’estudi dels investigadors de la UIB contempla aquestes dues dimensions.

A partir de les dades recollides mitjançant un qüestionari que han contestat 400 persones de més de 65 anys de tot Mallorca, els investigadors conclouen que els factors més valorats en relació amb la qualitat de vida són la salut, l’autosuficiència i les relacions socials. Així, les persones grans de Mallorca posen aquests aspectes molt per davant d’altres factors com ara ser actius, l’habitatge, la satisfacció amb la vida, l’aprenentatge, els ingressos o els serveis socials.

Malgrat que hi ha una majoria de persones grans, un 87,75 per cent, que considera que té una qualitat de vida alta o mitjana, l’estudi també alerta que n’hi ha un 12,25 per cent que considera que té una qualitat de vida baixa. En aquest sentit, els investigadors assenyalen l’existència d’un perfil de risc, que respon al d’una persona de més de 75 anys, que resideix a Palma i que viu sola al seu domicili (sense parella, especialment vídua).

L’estudi, que s’ha fet públic el 27 de març en el marc de la jornada de presentació de l’Observatori de les Persones Majors de Mallorca, també recull dades relatives a l’autopercepció de les persones grans sobre l’estat de salut, el grau d’integració social, les habilitats funcionals, les activitats i l’oci, la qualitat de l’entorn,  la satisfacció amb la vida i els serveis socials. 

Data de publicació: 27/03/2015