La UIB participa en el consorci internacional que gestiona el Secretariat de la Iniciativa Energia Neta per a les Illes de la Unió Europea
El Secretariat de la Iniciativa Energia Neta per a les Illes de la Unió Europea, del qual forma part la Universitat de les Illes Balears a través del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic, ha llançat una convocatòria oberta a les illes interessades a rebre suport per a la planificació, la preparació o l’avançament de la seva transició energètica. El Secretariat donarà suport a 26 illes europees perquè desenvolupin plans per a la transició energètica.
Aquesta convocatòria arriba en un moment en què acaben les negociacions de cara al futur mercat de l’energia a la UE, i suposa una passa molt important per avançar en la transició energètica local i insular.
Fins a mitjan 2020, el Secretariat per a la Transició Energètica de les Illes de la UE treballarà amb els actors rellevants de cada illa, amb la intenció de donar suport a les iniciatives que sorgeixin de les illes mateixes, per tal que puguin dur a terme els seus projectes insulars de transició energètica neta. A principi de 2019 es llançarà una segona convocatòria per a les illes que vulguin rebre suport tècnic per a projectes individuals concrets. A més, el Secretariat posarà en marxa un servei d’assistència telemàtica per donar suport tècnic, formació i afavorir els contactes entre els actors de les distintes illes.
La UIB, al Segon Fòrum per a l'Energia Neta de les Illes de la UE
La primera convocatòria del Secretariat s’ha llançat durant el Segon Fòrum per a l’Energia Neta de les Illes de la UE, celebrat a Lanzarote el 5 de novembre, en el qual ha participat el director del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic (LINCC) de la UIB, Damià Gomis. Al Fòrum també hi ha assistit la vicepresidenta segona i consellera d'Interior, Comerç, Indústria i Relacions Institucionals del Consell d'Eivissa, Marta Díaz Pascual.
El director general d’Energia de la Comissió Europea, Dominique Ristori, ha declarat que aquesta iniciativa suposa un senyal clar de la UE que la transició energètica és irreversible. «Durant els propers divuit mesos, el Secretariat ajudarà les illes seleccionades perquè siguin autosuficients reduint la seva dependència i fragilitat energètica i orientant-les cap a l’adopció de les millors tecnologies netes disponibles», ha afirmat. La signatura de la Declaració política sobre l’energia neta per a les illes de la UE de maig de 2017 va suposar la formalització del compromís dels Estats membres en aquesta qüestió, que ha acabat de concretar-se amb la posada en marxa del Secretariat a mitjan 2018.
Data de publicació: 05/11/2018