La conciliació, assignatura pendent durant la pandèmia

L’Observatori Social de les Illes Balears acaba de treure el seu butlletí breu número 9, dedicat a l'impacte de la COVID-19 en la vida de les dones

L’Observatori Social de les Illes Balears (OSIB) acaba de treure el seu butlletí breu número 9, dedicat a l'impacte de la COVID-19 en la vida de les dones. Si bé els efectes es varen visibilitzar amb més força en el confinament del març al maig de 2020, l’etapa actual, segons recull l’estudi, ha fet notar que la conciliació entre el treball productiu i reproductiu és una assignatura pendent que dificulta més la vida quotidiana de les persones, però que afecta de manera especial les dones, les quals protagonitzen la vulnerabilitat social en un sentit ampli.

Hores d’ara l’estudi es troba en la segona fase de recerca i incorpora dades d’Eivissa, Formentera i Menorca. El duu a terme l’Observatori per encàrrec de la Direcció d’Igualtat i Diversitat del Consell de Mallorca, amb el suport de l’OCDS de la UIB. El butlletí recull els efectes socials de la pandèmia des de la perspectiva de gènere, atès que els efectes de la crisi sociosanitària es manifesten de manera més intensa en la vida de les dones, especialment en tot allò que està relacionat amb les condicions de conciliació entre la vida familiar i laboral, en l’augment del risc de violència contra les dones, però també pel que fa a les condicions laborals.

Les novetats principals sobre la situació de les dones a causa de l’evolució de la pandèmia són les següents:

  • Una diferència de les dades per a les Illes Balears en conjunt és que el teletreball disminueix un poc (33,9 per cent) en comparació amb els resultats de Mallorca, que eren del 36 per cent.
  • La dedicació a les tasques educatives o a l’atenció a persones dependents ha augmentat lleugerament i són assumides majorment per dones, entorn al 60 per cent. En aquest sentit, la dedicació a les tasques d’atenció i cura de persones dependents augmenta deu punts la inquietud i l'estrès. Així mateix, amb l'augment de les tasques educatives, ha augmentat 10 punts el cansament, i han aparegut com a més freqüents les emocions d'inquietud i estrès.
  • L'estat d'ànim de les dones s'ha vist afectat per la dedicació a determinades tasques, encara més en les actualitzacions de l'estudi. Concretament, entre les dones que tenen persones dependents a càrrec, el 62,9 per cent s'han sentit inquietes i, entre les dones amb fills/es, el 56,4 per cent s'han sentit inquietes pel fet d'haver d’ajudar els infants en les tasques escolars. Altres aspectes de l'estat d'ànim de les dones que han augmentat són el cansament i l'estrès, causats per haver d’ajudar els fills en les tasques escolars o per la convivència amb menors, i la tristor, en les dones que tenen alguna persona dependent a càrrec.
  • Les característiques de l'habitatge, com ara l'absència d'espai exterior o el fet de viure en un allotjament petit, també han propiciat l’augment del sentiment de tristor o inquietud. Les grans diferències en la llar són en les cases de menys de 50 metres (i no en les que en fan entre 50 i 100) i hi apareixen com a freqüents els sentiments d'inquietud i tristor, quan abans eren estrès i irritació. A més, en les cases sense espai exterior s'hi suma, com a emoció freqüentment sentida, la inquietud (quasi el 60 per cent) i abans no hi apareixia.

Data de publicació: Wed Mar 31 14:25:00 CEST 2021