La UIB col·labora amb el Festival Internacional de Còmic de Mallorca, que enguany està dedicat a la ciència vista i explicada des del còmic
La Universitat de les Illes Balears col·labora amb Còmic Nostrum, el Festival Internacional de Còmic de Mallorca, que en l’edició de 2021 tindrà la ciència com a protagonista, amb l’objectiu de reivindicar el valor de la recerca científica i acostar-la a la societat mitjançant el llenguatge del còmic. Així mateix, es volen establir vincles entre els professionals de la il·lustració i el món acadèmic per fomentar l’ús del còmic i la il·lustració al servei de la divulgació científica.
El còmic i la ciència
Des de la UIB, el doctor Miguel Ángel Miranda, professor titular de l’àrea de Zoologia del Departament de Biologia i investigador principal del grup de recerca en Zoologia Aplicada i de la Conservació (ZAP), i la doctora Anna Traveset, investigadora de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA, CSIC-UIB), han comissariat l’exposició La ciència i el còmic, juntament amb el dibuixant i divulgador científic Luis Resines (Pelopantón).
L’exposició es podrà visitar del 4 de novembre de 2021 al 9 de gener de 2022 al Casal Solleric de Palma. La mostra combina obra original i obra digital i exhibirà obres d’autores i autors tan destacats com Nívola Uyà, Raquel Gu (Raquelberry Finn), Joan Escandell, Míriam Rivera, Cristina Durán, Fernando Fernández, Tomeu Pina, Margalida Vinyes, Pere Joan, Aina Bestard, Albert Monteys, Jesús Sánchez o Àlex Fito, entre molts d’altres.
Les creacions que mostren aquests artistes se centren en aspectes com ara els orígens de l’Univers, l’origen de la vida, l’origen de la Terra i els planetes; els ecosistemes insulars; la medicina; el canvi climàtic, i la ciència-ficció i la realitat. En les obres es recull de manera destacada la tasca investigador de les dones científiques.
En l’exposició, es mostren també tres còmics elaborats expressament a partir de les aportacions dels comissaris de l’exposició. El doctor Miguel Ángel Miranda ha col·laborat amb el dibuixant Tomeu Pinya en un còmic que tracta sobre què és ciència i què no ho és, i amb el dibuixant Pere Joan en un altre còmic sobre les relacions existents entre diferents reptes científics d’avui, com ara el canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat, la resistència als antibiòtics i la desforestació, entre d’altres. El tercer còmic, dedicat als ecosistemes insulars, l’ha dibuixat Margalida Vinyes amb la col·laboració de Luis Resines i Anna Traveset.
En el marc d’aquesta exposició també es podran veure els resultats d’un experiment sobre creació de còmic amb intel·ligència artificial realitzat entre el professor Antonio Torralba, del prestigiós MIT, i el dibuixant Àlex Fito.
Visites guiades per a centres escolars
Gràcies a la col·laboració del PortUIB, un grup d’alumnes de la UIB seran els encarregats de conduir les visites guiades a l’exposició La ciència i el còmic, que s’oferiran a centres escolars (des del darrer cicle de primària fins a batxillerat). Per sol·licitar les visites guiades, cal emplenar el següent formulari.
Data de publicació: 22/10/2021